Kadınların en büyük sıkıntılarından biri de "İdrar kaçırma". Kadınların organ sarkması sonucu tutuldukları bu rahatsızlık konusunda şu hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.
Abone olZeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Şefi Doç.Dr. Ateş Karateke, kadınları pelvik organ sarkmaları ve bunun sonucunda ortaya çıkan idrar kaçırmaya karşı uyarıyor.
Kadınların çekilmez çilelerinden biridir idrar kaçırma. Olur olmadık yerde zor durumda bırakır, günlük yaşam koşuşturmasında motivasyona sekte vurur. Birçok kadın ne zaman karşı karşıya kalacağını bilmediği bu durumun tedirginliğini sürekli üzerinde taşır. Kadınların yaşam kalitesini kötü yönde etkileyen bu rahatsızlık günlük yaşam içinde kabus dolu dakikalar yaşatır.
İdrar kaçırmaya neden olan etkenlerin başında pelvik organ sarkmalarının geldiğini belirten Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Şefi Doç.Dr.Ateş Karateke, "Yaş, gebelik, doğum, menopoz, kilo, ağır kaldırmak, kronik öksürük ve ciddi kabızlık pelvik organ sarkmalarına neden olabilen etkenlerdendir. Bu sorun ise yaklaşık dokuz kadının birinde görülen idrar kaçırmaya yol açmaktadır"dedi.
PELVİK ORGAN SARKMASI NEDİR?
Pelvik tabanını oluşturan kasların ve bağ dokuların hasarı ile oluşan pelvik taban bozukluklarının, pelvik organ sarkmalarına (uterus, idrar torbası, rektum) dönüşebildiğini bu sorunun ise idrar kaçırmaya yol açılabileceğini ifade eden Doç.Dr.Ateş Karateke, Pelvik taban kaslarının ve bağ dokularının hasara en çok uğradıkları dönemin gebelik ve doğum olduğunu söyledi. Karateke, vaginal doğum sayısı artıkça pelvik organların sarkma riskinin 4-11 kat arttığına dikkat çekerek ileri yaşın, aşırı kilonun ağır kaldırmanın, kronik öksürüğün ve kabızlığın pelvik organ sarkmalarına neden olduğunu belirtti.
Karateke, pelvik organ sarkmalarının ciddiyetinin yavaş yavaş ve zaman içinde arttığını söylerken, bulguların hastalar tarafından kesin olarak tanımlanamadığını ancak, cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrının veya kullanılan vaginal tamponun düşmesinin ilk bulgu olabileceğini belirtti. Bu sorunun tedavi edilmediği taktirde zaman içinde gittikçe kötüleşeceğini ifade eden Doç.Dr.Ateş Karateke, nadirde olsa ciddi sarkmalar idrar yapamamaya ve böbrek hasarına neden olabilir dedi.
Jinekolojik kliniğine başvuran kadınların %40'ı idrar tutamama ve/veya pelvik organ sarkmalarından yakındıklarını dile getiren Doç.Dr. Ateş Karateke sözlerine şöyle devam etti: Bir çok kadın idrar tutamamayı normal olarak kabul edebilir.İdrar tutamama bir hastalık değildir, semptomdur. İdrar tutamamanın zaman içinde hastayı çevresinden uzaklaştırıp asosyal ve depresif bir yaşam şekline zorlayacağı unutulmamalıdır. İdrar tutamamanın bir çok sebebi vardır.İdrar tutamamanın tedavisindeki anahtar nokta sebebin iyi araştırılıp tedaviye daha sonra başlamaktır. Cerrahi planlanan hastalarda operasyon öncesi yapılabilecek tüm değerlendirmeler özellikle kapsamlı ürodinamik değerlendirme yapılmalıdır. İdrar tutamamanın en sık iki nedeni; stres ile idrar kaçırma ve sıkışma ile idrar kaçırmadır.
Stres idrar kaçırma karın içi basınç artmasına neden olan gülme, öksürme, ağır kaldırma ıkınma gibi bir sebeple idrar kaçırmadır ki pelvik organ sarkmaları bu tip idrar kaçırma şekline neden olurlar.
Genelikle stres idrar kaçırma pelvik taban kaslarının eksersizi veya cerrahi ile tedavi edilir. Tension free vaginal tape (TVT) 1998 yılından itibaren stres idrar kaçırmada diğer yöntemlerden daha popülarite kazanmıştır. Yaklaşık 1 milyon TVT sling tüm dünyada uygulanmış ve birçok cerrah tarafından altın standart yöntem olarak kabul görmüştür. TVT ameliyatları lokal anestezi altında yapılmaktadır.
Pelvik organ sarkması ve idrar tutamama şikayeti olan hastalarda tedavi yöntemi semptomların şiddetine, pelvik taban kaslarının güçlerine, kişinin beklentilerine, cinsel aktivitesine, genel sağlık durumuna göre şekillendirilmelidir. Amaç hastaların hayat kalitesini artırmak olmalıdır.
RİSK FAKTÖRLERİ
Pelvik taban bozuklukları açısından yaş, gebelik, doğum, menopoz , histerektomi ve obesitenin risk faktörleri olduğunu ifade eden Doç.Dr.Karateke, diğer muhtemel risk faktörleri ağır kaldırmak, kronik öksürük , şişmanlık ve ciddi kabızlık olduğunu söyledi. Karateke, pelvik organların sarkmalarının tedavi edilmezse zaman içinde gittikçe kötüleşeceğine dikkat çekerken, nadirde olsa ciddi sarkmalar idrar yapamamaya ve böbrek hasarına neden olabilir dedi.
Kaynak: www.mynet.com