BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,32
ALTIN 2.938,61
HABER /  GÜNCEL

Kadınları sünnet etmiyoruz ama...

Türkiye'de kadınların sünnet edildiği sanılıyordu. TBMM komisyonu bir mektup hazırladı. İlginç bir not düşüldü ki...

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Türkiye’de kadın sünneti olduğuna ilişkin Avrupa Parlamentosunda gündeme gelen iddialar ile ilgili; iddiayı gündeme getiren İngiliz Parlamentere gönderilmek üzere hazırlanan kınama ve yanıt mektubuna, “bizde yok ama Afrika ülkelerinde var” diye not düşülmesi son anda önlendi. Ancak Diyanet’in görüşünü içeren raporda, Kuzey Irak’taki bazı Kürt aşiretlerinde bu uygulamaya rastlandığı bilgisi de kayıtlara girdi.

MİT'İN MAZERETİ VAR

Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Güldal Akşit komisyonda, MİT'e, ''erkek eleman alınacak'' şeklindeki ilanda cinsiyet ayrımı yapıldığı gerekçesiyle yazılan yazıya cevap geldiğini belirterek, MİT’in yanıtı hakkında bilgi verdi.

MİT'in, kadın eleman istihdamı konusunda ''hassas'' olduğunu ve ''makul mazeretlerini'' bildirdiğini anlatan Akşit, ''Mazeretleri, bizi tatmin etti. Önemli olan bizim için, yaptıkları işlemin farkında olmalarıdır. Benim açımdan sevindirici olan, bayan eleman açısından da yoğun yapıda olduklarını ifade etmiş olmalarıdır'' diye konuştu. Akşit, MİT'ten daha önce komisyona, ''Kadın erkek ayrımı yapmıyoruz. Erkek elemanımız kadar, kadın elemanımız da var'' açıklaması yapıldığını da belirten Akşit, MİT’e ziyaret daveti geldiğini de bildirdi.

BİZDE YOK AMA AFRİKA UYGULUYOR

İngiliz Parlamenter Robert Kilroy-Silk'in, Avrupa Parlamentosu'nda ''Türkiye'de kadın sünneti olduğunu'' soru önergesiyle gündeme getirmesi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığından (DİB) görüş istediklerini belirten Akşit, gelen yanıtı komisyon üyelerine okudu. Diyanet’in yanıtında şu bilgiler yer aldı:

''Türkiye kanunlarında ve İslam kurallarında böyle bir uygulama yoktur. İslamiyet’ten önceki ilkel kabilelerde bu uygulama görülmektedir. Kadınların sünnet edilmesi geleneği, Milat'tan önce 1600'lı yıllarda uygulanıyor olduğu, arkeolojik kazılarda bulunan duvar resimlerindeki tasvirlerden anlaşılmaktadır. Mısır'da yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan kadın mumyalarının sünnetli olduklarının görülmüştür.

KUZEY IRAK KÜRT AŞİRETLERİNDE DE VAR

Günümüzde ise çoklukla Orta Afrika halkları arasında yaygın olarak görülmektedir. Kadınların sünnet edilmesiyle ilgili Hz. Muhammed'den, ne bir tavsiye ne bir uygulama nakledilmiştir. Bazı İslam ülkelerinde giderek azalmakta olan kadınlara sünnet uygulamasının kökeni İslam öncesi geleneklere dayanmaktadır. Kuzey Irak'ta bazı Kürt aşiretlerinde seyrek olarak görülen bu gelenek, bu kapsamda değerlendirilmelidir.
Türkiye Cumhuriyeti dahilinde kadınların sünnet edildiğine dair resmi ya da gayri resmi bir haber intikal etmiş değildir. Ülkemizde böyle bir geleneğinin mevcut olduğu iddiaları, hayal mahsulü olup, gerçeği yansıtmamaktadır.''

GAF SON ANDA DURDU

Kadın sünneti konusunda Türkiye hakkında haksız ve gerçek dışı ithamlarda bulunduğu gerekçesiyle İngiliz Parlamenter Robert Kilroy-Silk'e kınama mektubu gönderilmesine karar veren Komisyon, AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'e de Türkiye'deki durumu bilmesine rağmen, gerekli duyarlılığı göstermemesi nedeniyle tepki mektubu gönderecek. Ancak mektuba Diyanet’in yanıtında yer alan ‘Orta Afrika halkları arasında kadın sünneti görülmektedir’ bilgisi eklenmemesine karar verildi. Komisyon üyeleri, “Biz kendimize haksızlık yapıldığı için savunma yaparken, Orta Afrika ülkelerine yönelik böyle bir yorumda bulunmak haksızlık olur” uyarısı dikkate alındı ve gönderilecek mektupta buna yönelik redaktasyon kararı alındı.