BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,36
ALTIN 2.911,13
HABER /  SAĞLIK

Kadınlara kilo aldıran gen bulundu

Kadınlarda kilo alma şansını artıran mutasyona uğramış bir DNA zinciri bulundu.

Abone ol

Uzmanlar erkeklerde olmayan bu genin kadınların üçte birini etkilediğini düşünüyor.

Erkekelrde olmayıp da kadınlarda olan bir genin kilo almaya sebep olduğu belirtildi. Bilim insanları tarafından tespit edilen bu genin kadınların bir kalıtsal özelliği olduğu kaydedildi. Kadınların yaklaşık üçte birinde olduğu düşünülen mutasyona uğramış bu DNA zinciri yağ dokularının gelilşmesini teşvik ediyor ve kilo almada iki buçuk kat daha fazla etki yapıyor.

Uzmanlar bulunan bu genin ileride kilo vermek için geliştirilmesi muhtemel tedaviler için umut verici olduğunu söylüyor. MMP2 adı verilen ve bir genin mutasyon versiyonu olarak tanımlanan gen kadınlarda çok yaygın olduğu ifade edildi. Ancak bu genin erkeklerde olmadığı tespit edildi. Gen kadınların daha fazla kilo almasını sağlıyor.

Dr. Freek Bouwman en az kadınların yüzde 30'unda MMP2'nin bozulmuş versiyonunun olduğunu belirtiyor. Erkekler için FTO adı verilen kusurulu gen kilo almayı sağlıyor. Uzmanlara göre bu geni taşıyan erkekler iki kat daha kilo almaya meyilli.

'Ivır zıvır yiyecek geni' olarak adlandırılan bu gen şeker ve yağlı yiyecek isteğini artırıyor ve erkekler ortalama bir yemekten aldıkları kalorinden 100 kalori daha fazla alıyor. Bir hafta sonra bu toplamda 2100 kaloriyi buluyor.

FTO ve MMP2 genleri cinsiyete özgü genler olarak adlandırılıyor. Çünkü Liverpool'da düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi'nde uzmanların belirttiğine göre bunlar cinsiyet hormonları ile aktive oluyor.

Uzmanlar bu buluşun ileride kişilerin kilo almaya müsait olup olmadıklarını belirlemede yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Ancak İngiltere Obezite Çalışmaları Birliği'nden Prof. John Wilding kilo almada tüm suçun genlerde olmadığı düşüncesinde. Wilding "İnsanlar ne yiyeceğim diye endişe ediyor. Genlerinizi değiştireemzsiniz ama davranışlarınızı değiştirebilirsiniz" dedi.