Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen 'Yerel siyaset ve karar almaya kadının katılımının artırılması' proje toplantısı yapıldı.
Abone olEskişehir'de, yerel medya atölye çalışması düzenlendi.
Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen 'Yerel siyaset ve karar almaya kadının katılımının artırılması' projesi kapsamında tertiplenen toplantıda konuşan proje koordinatörü Aslı Şahin; Adana, Eskişehir, İzmir, Trabzon ve Şanlıurfa'da uygulanan projenin kamusal, ekonomik ve siyasi hayattaki mevcut cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi.
Türkiye'de kadınların ulusal ve yerel düzeyde temsil oranının çok düşük olduğunu ifade eden Şahin, "Kadınların siyasi karar alma süreçlerine eşit derecede katılımının sağlanmaması, Türk demokrasisinin bir eksikliğidir. Türkiye, kadınların parlamentoda temsiline yönelik 2015 yılı için yüzde 17 hedefini belirledi. 2007 genel seçimlerinden sonra parlamentodaki kadın mevcudiyeti iki katına çıkarak, sayı olarak 50 kadın ile toplam sandalye sayısının yüzde 9.1'ine ulaştı. Yerel düzeyde 2009 yerel seçimleri öncesinde kadınların karar alma süreçlerine katılımı oldukça düşüktü.
Belediye başkanlarının yüzde 0.56'sı, il genel meclisi üyelerinin yüzde 1.81'i, belediye meclis üyelerinin yüzde 2.42'si kadındı. Kadın ve erkeklerin ekonomik ve siyasi hayata aktif olarak katılma yeteneklerinin ölçüldüğü bir sıralamada Türkiye, 109 ülke arasında 101. sırada yer aldı" dedi.