Kırklareli Valiliği, eşlerinden veya yakın çevrelerinden tehdit gören 7 kadına 24 saat koruma verdi.
Abone olKırklareli Valiliği, eşleri, eski eşleri, hatta komşuları tarafından ölümle tehdit edilen ve yaşamları risk altında bulunan 7 kadına polis koruması verilmesini kararlaştırdı.
Böylece Türkiye'de ilk kez bir valilik, aynı anda 7 kadına birden 24 saat esasına göre tam koruma tahsis etmiş oldu.
Sabah'ın haberine göre, Kırklareli Valiliği geçtiğimiz günlerde can güvenliğinden endişe eden E.P., B.H., Z.C.K., Ç.G., A.B.Ş. ve A.D. isimli 6 kadına yakın koruma verdi. Ayrıca komşuları tarafından tehdit edilen N. H. adlı kadına da koruma verilmesi kararlaştırıldı.
'BİZ GÖREVİMİZİ YAPTIK'
17 Kasım 2011'de valilik tarafından 7 kadına iletilen karar, Kırklareli Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan başkanlığında toplanan altı kişilik koruma kurulunca alındı. Vali Yardımcısı İnan, "Biz görevimizi yaptık" yanıtını vermekle yetindi.
Ölüm tehdidi nedeniyle koruma talebinde bulunan 7 kişiye, Koruma Yönetmeliği'nin 10. maddesi ve İçişleri Bakanlığı'nın 17 Eylül 2010 tarihli genelgesi uyarınca koruma verilmesi üzerine polis de alarma geçti. Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü, mağdurelere yönelik mahallelerinde olası bir saldırı durumunda nasıl müdahalede bulunacaklarına dair plan hazırladı.
'ARTIK İÇİMİZ RAHAT'
Koruma verilen kadınlar ise uygulamadan memnun.Z.C.K., "Devlet bize sahip çıktı. Kalacak yer ve yemek yiyeceğim restoranlar ayarladılar. Mağazalardan elbise aldılar, para da verdiler. Allah razı olsun" derken, mağdurelerden A.D. ise hislerini, "Alkolik kocam oğlumu ve beni dövüyordu. Valiliğin bu kararı bizi çok sevindirdi. Jandarma sürekli kontrol ediyor. Bundan sonra kendimizi güvende hissedeceğiz" diye anlattı.
Mardin'de Bilge köyü katliamı sonrasında can güvenliği tehlikede olan köylülerin yerleştirildiği Kırklareli, koruma konularında deneyimli bir kent...
Kırklareli Valiliği'nin aldığı bu karar, Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Emsal teşkil edebilecek karar kapsamında 7 kadına evden çıktıkları andan itibaren tekrar eve adımlarını atana kadar koruma sağlanacak.
'ÖRNEK OLMALI'
Uygulamayı değerlendiren avukat Ada Jale Orhan, kararın tüm Türkiye'de kadına yönelik şiddete son verilmesinde devrim niteliğinde bir karar olduğunu söyledi. Ceza Hukukçusu avukat Polat Küçük ise "Karar Türkiye'de bir ilk olması sebebi ile olumludur, yetkilileri kutluyorum. Asıl çözüm Ceza Kanunu'nun düzenlenmesi ve aynı zamanda bu konuya ilişkin özel bir yasanın çıkmasıdır" dedi.
KİMİNİ ESKİ EŞİ TEHDİT ETTİ KİMİNİ DE ÖZ KARDEŞİ DÖVDÜ
1977 doğumlu B.H., şiddetli geçimsizlik nedeniyle evden kaçtı ve 18 yıllık eşi Kemal H.'den boşanmak istedi. Kocası bu karara bir tepki göstermedi. Ancak kendi erkek kardeşi Yalçın G., ablasını boşanmak istediği için darp etti. B.H. de 13 Eylül 2011'de karakola giderek kardeşinden şikâyetçi oldu.
1978 Kırklareli doğumlu ev hanımı E.P. 31 Ekim 2011'de eşinden fiziksel, cinsel ve sözlü şiddet gördüğü gerekçesiyle şikâyetçi oldu. E.P. eşi tarafından dövüldüğü için intihar teşebbüsünde bulundu.
1983 doğumlu Ç.G., 22 Ekim 2009'da boşandığı eşi Ahmet K. tarafından ölümle tehdit edildi.
İğneada beldesinde ikamet eden A.D. adlı kadın, bir çocuğunun babası, eşi Said D.'nin ölüm tehditlerine maruz kaldı.
Z.C.K. adlı 19 yaşındaki genç kadın, 25 gün önce, saplantılı aşığı Savaş K. ile öldürülme korkusuyla evlendi. Z.C.K., eşinin 13 Kasım'da sarhoş ve haplı iken kendisini dövdüğünü belirterek polise başvurdu.
Kırklareli Üniversitesi Hemşirelik ve Ebelik Bölümü öğrencisi A.B.Ş., boşanmak istediği için eşi Fuat Ş.'nin ölüm tehditlerine maruz kaldı. Kocasının kendisine ulaşamaması için İstanbul'a gitti, telefon numarasını değiştirdi, ardından da koruma talebinde bulundu. Evlerinin bahçesinde naylon yakarak çevreye rahatsızlık veren komşularını uyardığı için ölümle tehdit edilen 1956 doğumlu N.H. koruma talep etti.