BIST 9.949
DOLAR 35,35
EURO 36,51
ALTIN 3.036,72
HABER /  SAĞLIK

Kadınlar neden uzun yaşar?

Erkeklerin hastalıklara daha duyarlı olduğu, kısa yaşamının, savunmasınının çok hızlı şekilde zayıflamasından kaynaklandığı belirtildi.

Abone ol

Erkek ve kadının her ikisi de yaşlandığında beyaz kan hücrelerini kaybediyor ama düşüş hızı erkeklerde daha fazla. Her ikisinde de yaşlandıkça bağışıklık sistemi de yaşlanıyor ama bu kadınlarda daha hızlı.

Kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasının sebebeninin bağışıklık sisteminin daha yavaş yaşlanmasından kaynaklandığı açıklandı.

Araştırmaya göre yıllar geçtikçe vücut savunması daha da zayıflıyor. Erkeklerin hastalıklara duyarlılığı artıyor ve daha kısa bir yaşam sürmek zorunda kalıyorlar.

Çalışmada geniş bir yaş yelpazesi aralığında sağlıklı kişilerin kan örneklerini alarak inceleme yaptı. Yaşları 20 ile 90 arasında değişen 356 erkek ve kadından oluşan bu katılımcıların beyaz kan hücre ve sitokinler adı verilen bağışıklık sistemi sinyal molekülleri seviyelerine bakıldı. Her iki cinste de yaşlandıkça beyaz kan hücresinin düştüğü görüldü. Ama erkek ve kadınlarda düşüş hızı farklıydı.

Bağışıklık sisteminin iki kilit unsuru T-hücre ve B-hücre lenfositlerin düşüş hızının erkeklerde daha hızlı olduğu tespit edildi. Aynı durumda erkekler yaşa bağlı IL-6 ve IL-10 adı verilen iki sitoklinin çok hızlı düştüğü görüldü.

Bağışıklık sistemi hücresinin iki özel türü, CD4 T-hücre ve doğal öldürücü (NK) hücreleri, ki bunlar yabancı işgalcileri aktif olarak imha eder, yaşlandıkça sayıları artar. Bu durumda kadınlarda artış hızı erkekleridekine göre daha yüksek olur. NK hücreleri kansere karşı vücudun ilk savunma cephesinde yer alıyor.

Tokyo Tıp ve Dişçilik Üniversitesi'nden Prof. Katsuiku Hirokawa liderliğindeki ekip bu araştırmayı online yayın yapan Immunity and Ageing dergisinde açıkladı. Uzman ekip "Yaşa bağlı değişen farklı bağışıklık parametreleri kadın ve erkekte farklı. Bizim bulgularımız, kadınlarda erkeklere göre bağışıklık parametrelerinin bu yavaş düşüşünün, kadının erkekten daha uzun yaşamasını beraberinde getirdiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bağışıklık sitemi mekanizması sadece vücudu enfeksiyonlar ve kanserden korumuyor aynı zamanda uygun şekilde düzenlenmediğinde hastalıklara da sebep oluyor. İltihap potansiyel olarak bağışıklık sisteminin harap olmasından kaynaklanıyor ve bu da kalp-damar hastalıklarına yol açabiliyor ve demansın gelişmesinde de önemli rol oynayabiliyor.

Prof. Hirokawa "Yaşlanma süreci birçok sebepten dolayı erkek ve kadında farklı. Kadınlarda erkeklerden çok fazla östrojen hormonu var. Bu onları menopoza kadar kalp-damar hastalıklarından koruyor. Cinsiyet hormonu ayrıca bağışıklık sistemini etkiliyor, özellikle bazı lenfosit türleri" dedi.