BIST 9.985
DOLAR 35,28
EURO 36,76
ALTIN 2.991,86
HABER /  DÜNYA

Kadınlar kalbi ’pas’ geçiyorlar

Prof. Dr. Gökhan İpek, “Dünyada en çok erkeklere bypass yapıldığı söyleniyor ama bu kadınlar göz ardı edildiği içindir. Türk toplumunda kadı...

Abone ol

Prof. Dr. Gökhan İpek, “Dünyada en çok erkeklere bypass yapıldığı söyleniyor ama bu kadınlar göz ardı edildiği içindir. Türk toplumunda kadınlar hastalıklarından şikayetçi olmuyor” dedi.
Binlerce hastanın kalp ameliyatını başarıyla gerçekleştiren, Türkiye’de ilk defa aynı anda kalp ve böbrek nakli yapan, dünyada da ilk kez Takayasu hastalığında kalp kapağı ve üçlü bypass ameliyatı yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gökhan İpek, kalp hastalıklarının sanki erkek hastalığı gibi algılandığını ve kadınların çok fazla ihmal edildiğini savundu. Prof. Dr. İpek, “Dünyada yapılan araştırmalara göre en çok erkeklere bypass uygulanıyor. Fakat bu durumun kadınların özellikle de Türk kadınlarının sağlık sorunu olduğunda hiç şikayet etmemelerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Zaten kadınlar şikâyetçi olsa da ‘psikolojiktir’ denilip en baştan başka polikliniklere gönderiliyorlar. Bu yüzden yıllardır kadınlar meme, rahim ağzı kanserleri gibi tehlikelerden başka hastalığa sahip olamazmış gibi pek kontrol edilmiyor. Oysaki belli bir yaşın üzerindeki kadınlar aynı erkekler gibi kalp sağlıklarına dikkat edip, kontrollerini muhakkak yaptırmalıdır. Özellikle sigara içiminin yaygın olması ve şeker hastalığı gibi etkenlerden dolayı bayanların da erkekler kadar dikkatli olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

GÖĞÜSTE AĞRIYI ÖNEMSEYİN
Bypass (köprüleme), koroner arterlerindeki darlıkların ciddi boyutlarda olmasından dolayısıyla hastanın vücudundan göğüs, kol veya bacak damarının alınması ile yapılan damar eklemeleri olduğunu açıklayan Prof. Dr. İpek, “Koroner arter hastasında stent takılmasından sonra hastada göğüs ağrıları devam ediyorsa bu durumda kardiyologlar hastaya anjiyo yapar. Yapılan anjiyodan sonra stent tıkanıklığı ya da darlığı varsa ve diğer damarlar da buna eklenmişse hastalara kalp ameliyatını, bypass uygulamasını öneriyoruz” dedi. Böbrek yetmezliği, kanser, obezite, şeker hastalarında da kalp hastalığının görülme sıklığının az olmadığını belirten Prof.Dr. Gökhan İpek ,”Bu hastalarda koroner bypass ameliyatları yüksek riskli olmasına rağmen üniversite hastanemizde bu ameliyatlar başarıyla gerçekleştirilmektedir. Bu hastaların ameliyatı ve takibi bilgili, tecrübeli ekiplerin birlikte uyumlu çalışması ile başarılmaktadır.Özellikle diyabetlerle tehlikeli damar lezyonları oluşabildiği için hastanın koroner bypass ile birlikte çok yakın takibi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KALP HASTALARI RAMAZAN’A DİKKAT
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle uzun süre aç ve susuz kalan kalp hastalarının oruç tutmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. İpek,” Ağır derecede kalp rahatsızlığı olan hastalarda kalp krizi, felç ve beyin kanaması gibi sağlık sorunları görülebilir. Bunların dışında Koroner arter hastalarının sigara içmemeye, kırmızı et gibi yoğun hayvansal gıdaları yememeye dikkat etmesi gerekir” diye konuştu. Ameliyatların hastanın hayatının kısıtlanacak değil, onları hayata döndürecek operasyonlar olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İpek,” Hasta kalp ameliyatı olduktan sonra normal hayatına devam edebilir. Sadece hastaların hayati tehlikelerinin olmaması ve normal yaşamlarına dönebilmeleri için ağır spor ve ağır yiyeceklere dikkat etmeleri gerekir. Eğer hastaların kalp güçleri normal ise pek sorun yaşamazlar. Hastalara ameliyat olduktan sonra hayatla bağlarını koparmamalarını öneriyorum” dedi.
(İHA)