BIST 9.300
DOLAR 34,35
EURO 36,33
ALTIN 2.825,05
HABER /  GÜNCEL

Kadınlar bu hastalığa dikkat!

Vajinal enfeksiyonlar, birçok kadının derdi… Bu tür enfeksiyonlar, bazen son derece basit bazen de ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen önemli bir hastalıktır…

Abone ol

Uzmanlar, bazı basit önlemlerle vajinanın doğal dengesini koruyup, enfeksiyonlara yakanlanma riskininin azaltılabileceğini söylüyor...

Bu konuyla ilgili olarak Türk-Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, merak edilen sorulara cevap verdi...

Vajinit nedir?

Vajinit, vajinanın akıntı, kaşıntı, yanma ile karakterize bir hastalığıdır. Vajinite sıklıkla vajinal enfeksiyonlar neden olur.

Vajinal denge nasıl bozulur?

Aşağıdaki faktörler vajinal dengenin bozulmasına yol açabilir:
• Antibiyotikler
• Gebelik, emzirme veya menopoz dönemlerinde hormon düzeylerindeki değişiklikler
• Vajinal duşlar
• Korunmasız cinsel ilişki (kondom kullanmaksızın)
• Stres

Vajinit ve vajinal enfeksiyonların bulguları nelerdir?

• Vajinal akıntının miktarında artış
• Vajinal akıntıda renk değişikliği (Sarı-yeşil)
• Kötü kokulu vajinal akıntı
• Kaşıntı
• İdrar yaparken yanma

Vajinal enfeksiyon riskini azaltmak için ne yapabilirsiniz?

Pamuklu çamaşır kullanın. Pamuklu çamaşırlar genital bölgenizin hava almasını ve kuru kalmasını sağlayacaktır. Vajinanın içini yıkamak amaçlı vajinal duş adı verilen ürünleri kullanmayın. Bu ürünler vajinal dengeyi bozacaktır. Vajinayı nemlendirmek amacıyla yağlı ürünler kullanmayın. Bunlar bakterilerin üremesini kolaylaştıracaktır. Vajinal hassasiyete yol açacak sabun, losyon, pudra gibi ürünler kullanmayın. Vajinal enfeksiyon için tedavi alıyorsanız bulgularınız iyileşse bile tedavinizi doktorunuzun önerdiği süre boyunca kullanın. Tedavi dönemi içinde cinsel ilişkide bulunmayın. Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanın. Mayo ya da egzersiz kıyafetleri gibi dar giysileri uzun süre kullanmayın.Vajinal enfeksiyonlar ve vajinit genital bölgede kaşıntıya neden olacaktır. Kaşımaktan kaçının.Tedaviye rağmen bulgularınız düzelmez ya da tekrar ederse doktorunuza başvurun. Laktobasillerin yoğun olduğu vajinal flora vajinal enfeksiyonları önlemede çok önemlidir.

Vajinal enfeksiyonların tedavisi kolay mıdır?

Vajinal enfeksiyonların tedavisinde teşhise göre ya antibiyotikler ya mantar ilaçları ya da her ikisi birlikte kullanılırlar. Bu tedaviler vajinadaki bakteriler ve mantarları öldürürken o ortamda bulunan ve vajinayı yabancı mikroorganzimalara karşı koruyan yararlı bakterileri de öldürmektedir. Yararlı bakterilerden en önemlisi lactobacillus acidophilus'dur. Bu bakteri vajinanın doğal florasında yaşayıp vajinanın hastalıklardan korunmasını sağlamaktadır. Aslında bu bakteriler antibiyotik veya mantar tedavisi sonrası yavaş yavaş ortamda çoğalacaktır.

Fakat daha tam çoğalmadığı dönemde vajinaya başka bir bakteri veya mantar girerse tekrar kişi vajinal bir hastalığa yakalanacaktır. Bu yüzden antibiyotik veya mantar tedavisi sonrası bu yararlı bakteriler de öldüğü için vajina dışarıdan gelecek başka bakteri, mantar veya parazitlere karşı savunmasız durumda kalmakta ve tekrar yeni bir hastalığa yakalanma riski artmaktadır. Bu konuda yapılmış bir çaışmanın sonucunu sizlere aktarmak istiyorum. Vajinal hastalıklar nedeniyle antibiyotik tedavisi görmüş kadınlarda 6 ay içerisinde tekrar hastalık oluşma riski %50'dir. Yani 6 ay içerisinde tedavi görmüş her 2 kadından birinde tekrar vajina hastalığı nüks etmektedir.

Peki bu nüksleri önleyebilir miyiz?

Aslında evet. Yukarıda belirttiğim gibi vajinada yaşayan yararlı bakteriler var:lactobacillus acidophilus. Bu bakteriler her antibiyotik ve mantar tedavisi sonrası ölmektedir. Eğer antibiyotik veya mantar tedavisi sonrası bu yararlı bakterileri vajinal floraya hızla yerleştirebilirsek hastalıkların tekrarlama sıklığını da belirgin şekilde azaltmış oluruz. Lactobacillus acidophilus içeren preparatlar var. Hatta bu preparatların içerisinde vajina hücrelerinin gelişimini sağlayacak şekilde az da olsa östrojen bulunmaktadır ki bu şekilde ortamın daha kısa sürede toparlanmasını sağlayabiliriz.