BIST 8.619
DOLAR 34,28
EURO 37,52
ALTIN 3.026,24
HABER /  GÜNCEL

Kadına şiddete Jiu-Jitsu tekmesi

Jiu-Jitsu'nun Türkiye'deki ilk 5 ustasından biri olan İzmirli taksici Hasan Talaz, birikimini kadınların şiddete karşı kendini savunması için kullanacak.

Abone ol

Dünyaca ünlü usta Freddy Kleinscwarzer ile Ali Cenap Ertay'ın da katıldığı eğitimlerden ilki Karşıyaka Belediyesi'nde başladı.

Kadına şiddetin kınandığı 25 Kasım öncesinde Karşıyaka Belediyesi kadınlara şiddete karşı koymak için gerekli dövüş teknikleriyle ilgili kurs verdi. Öncülüğünü İzmirli taksici Hasan Talaz'ın yaptığı ve Türkiye'de ve dünyada bu konuda uzmanlaşmış isimlerin katıldığı seminer büyük ilgi gördü.


Henüz 16 yaşındayken minder güreşi yaparak sporla tanışan İzmirli taksici Hasan Talaz, bir süre tekvando çalıştı. Askerden geldikten sonra da vücut geliştirme gibi sporlarla ilgilenen Talaz, 1998 yılında savunma sporu aikido öğrenirken Jiu-Jitsu ile tanıştıktan sonra 14 yıl boyunca aralıksız olarak bu spora yoğunlaştığını kaydetti. Talaz, Türkiye'de bu alandaki ilk 5 kişiden biri olduğunu, şu anda siyah kuşak 4'ncü Dan'da bulunduğunu belirterek bu sporu yapmak için mutlaka eğitimini almak gerektiğini vurguladı.


ŞİDDET GÖREN KADINLAR AKLINA GELDİ
Jiu-Jitsu'nun güçten çok zeka ve maharete dayandığını, kendine zarar verdirtmeden karşıdakini kontrol etme şansı tanıdığını vurgulayan Hasan Talaz, “Bu sporun çıkış noktalarından biri ‘Narin bir kadın demirci kuvvetinde bir erkeği nasıl alt edebilir?' sorusudur. Eklem kilitlerinden istifade etme, enerjiyi doğru bir şekilde kullanma ufak tefek kimselerin de kendini savunmasına imkan verecektir. Bu yüzden bu sporun özellikle şiddet gören kadınların kendini savunması için çok önemli olduğunu fark ettim. Dünyada ve ülkemizde kadına şiddet hala en önemli sorunlar arasında” diye konuştu.


NİÇİN KADINLARIN SAVUNMASINDA KULLANILMASIN?
“Kadına ve çocuklara uygulanan şiddet ve saldırganlık, kendinden zayıf birine hükmetme ilkelliğidir” diyen Talaz, “Hangimiz kadınlarımıza fiziki yönden üstün olduğu için güç kullanma hakkını kendinde buluyor? Biz 8'nci Dan statüsünde bulunan Alman Hocamız Freddy Kleinscwarzer ile Ali Cenap Ertay Hocamın tecrübelerinden de yararlanarak kadınların da kendinden güçlü kişiden pratik şekilde korunabileceğini göstermek için çeşitli kuruluşlarda bu dövüş sanatını öğreteceğiz. Günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde kolluk kuvvetlerinin kullandığı bu teknik niçin kadınlarımızın kendini savunmasında kullanılmasın?” dedi.


İZMİR EKONOMİ'DE DE DERS VERDİ
Şu anda çeşitli belediye, hastane ve sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçtiklerini, çoğu kuruluşa da ücretsiz kurs vermeyi teklif ettiğini de aktaran Talaz, “Ben 5 yıl boyunca İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Uzakdoğu Spor Kulubü'nde öğrencilere ders verdim. Bunun dışında pek çok kurum ve kuruluşta hocalık deneyimim oldu, ancak bunların içinde şiddet gören kadınlar için verilecek derslere özel bir önem veriyorum. Şiddete maruz kalan taksici esnafı için de gerekli temaslara geçip ayrı bir çalışma yapmayı da planlıyorum” diye konuştu.