BIST 10.030
DOLAR 34,12
EURO 38,16
ALTIN 2.916,08
HABER /  DÜNYA

Kadına kıyafet baskısı

İran'da özellikle genç nüfus arasında modern giysilere ilgi artınca, şeriat yönetimi de baskılarını artırdı.

Abone ol

İran'da özellikle genç nüfus arasında modern giysilere ilgi artınca, şeriat yönetimi de kıyafet konusundaki baskılarını artırdı. İddialara göre son bir hafta içinde ülkedeki ahlâk polisleri, 10 bin kadın ve erkeği kıyafetleri şeriat kurallarına ve İslami ölçülere uymadığı için gözaltında sorguladı. Bazı gençler giysilerinden ötürü polisin saldırısına uğradı.

Bu durum, ülkede yayınlanan gazetelerde de yer aldı. Baskınlarda çok sayıda kişinin tutuklandığı belirtilirken, Ahmedinecad'ın iktidara gelmesinden bu yana baskıların artmasına dikkat çekiliyor. Operasyonların ülke genelinde görülmesine rağmen yoğunlukla Tahran'da yaşandığı belirtiliyor. İran'da son bir yıl içinde 700 kadın "gereği gibi örtünmedikleri" gerekçesiyle tutuklanarak çeşitli cezalara çarptırıldı.

Hatta bu amaçla mevcut tedbirlerden ahlak zabıtalarının yanında kıyafet ihbarcısı paralı ajanlar görevlendirildi. Ülkede son bir yılda halka açık yerlere 2 milyon baskın düzenlendi. Polis raporuna göre son bir yılda sadece Tahran'da günlük operasyon sayısı 6 bine ulaştı.