BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kadın Viking savaşcılar efsaneden ibaret değilmiş

İsveç'teki Uppsala Üniversitesi ve Stokckholm Üniversitesi'nden bilim insanları dizilere ve filmlere bile konu olan Viking kadın savaşçılarının birer efsane olmadığını ve gerçekten var olduklarını kanıtladı.

Abone ol

İSVEÇ'teki Uppsala Üniversitesi ve Stokckholm Üniversitesi'nden bilim insanları dizilere ve filmlere bile konu olan Viking kadın savaşçılarının birer efsane olmadığını ve gerçekten var olduklarını kanıtladı.

İsveç'teki Uppsala Üniversitesi ve Stokckholm Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmanın sonucunda, şimdiye kadar erkek olduğu zannedilen Viking savaşçısının iskeletinin bir kadına ait olduğu ortaya çıktı. Birka kentinde 1880'li yıllarda bulunan iskeletle ilgili bu bulgu, kadın Viking savaşçılarının varlığı ilk kez kanıtlanmış oldu.

Araştırmacılara göre bu keşif 'Viking toplumundaki sosyal yapıların ve normların anlaşılmasında yeni bir kapının açılması' anlamına geliyor.

İskeletin, dişlerinden ve kolundan örnekler alınarak yapılan DNA analizinin sonucunda, Y kromozomlarının olmadığı görüldü.

Bu da gömülen savaşçının kadın olduğunu kanıtlıyor.

Mezar 1880'lerde İsveç'in Birka kasabasında keşfedilmişti. Gömülen kişisel eşyalar arasında, savaşçının 'usta savaşçı' olduğuna işaret bir kılıç, bir balta, kalkan, zırh delici oklar, yakın dövüş bıçağı, iki kalkan ve iki at iskeleti bulunmuştu. 

Bilim insanları her ne kadar iskelet, ince yapısından dolayı bir kadına ait gibi görünse de, şimdiye kadar bu seviyede usta savaşçı bir kadın iskeletine rastlanmamış olduğu için, bu kişinin cinsiyetine şüpheyle yaklaşıyordu. Bazı bilim insanları ise iskeletin bir kadına ait olup eşyaların başkasına ait olabileceğini savunuyordu.