BIST 8.864
DOLAR 34,30
EURO 37,37
ALTIN 3.030,39
HABER /  GÜNCEL

Kadın patrona muafiyet

AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, kadın girişimci sayısını artırmak için yasa teklifi hazırladı.

Abone ol

AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, kadın girişimci sayısını artırmak için yasa teklifi hazırladı. Teklif, evlerinde tek başına veya işyerinde üçten az elemanla çalışan kadın girişimcilerin, "Gelir vergisinden muaf" tutulmalarını öngörüyor. Şahin"in teklifi, kayıtdışı istihdamın önüne geçmek için formül arayan hükümetin de hayata geçireceği ilk düzenleme olmaya aday görünüyor.

Çünkü teklif, 50 veya daha fazla işçi çalıştıranlara özürlü, eski hükümlü, terör mağduru çalıştırma zorunluluğunu yumuşatıyor.

SİGORTA PRİMİ DEVLETTEN
Teklife göre, işverenin çalıştırdığı özürlü işçilerin sigorta primlerinin işveren hissesine düşen meblağını devlet karşılayacak. Bu meblağın ilk etapta İşsizlik Sigortası Fonu"ndan karşılanması planlanıyor. Teklif, eski hükümlülerin, "Çalıştırılması zorunlu personel" kapsamından çıkarılmasını da öngörüyor. İş Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu"nda değişiklik öngören teklif, kendi işinde çalışan, çırak ya da yardımcı işçi dışında işçi çalıştırmayan kadın girişimcileri de vergi muafiyeti kapsamına alıyor. Teklifin gerekçesinde, 2003"de yüzde 26.6 olan kadın istihdamının 2004"te yüzde 25.4"e, 2005"te de yüzde 25"e gerilediği belirtildi. 2005 itibariyle 69 bin 545 özürlüden 23 bin 317"sinin işe yerleştirildiğinin belirtildiği gerekçede, 24 bin 814 kontenjana rağmen hálá 25 bin 859 özürlünün iş aradığı belirtildi.

KAYITDIŞINA YÖNELİYORLAR
Zorunlu istihdam nedeniyle işverenlerin 50 ve üzeri işçi sayısına çıkmamaya dikkat ettikleri, bazen de kayıt dışına yöneldiklerinin vurgulandığı gerekçede, "Kayıtdışı ekonominin 2004 yılı içinde yüzde 30.07"ye ulaştığı ve devletin vergi kaybının 22 katrilyon 524 trilyon liraya vardığı düşünüleceke olursa, meselenin vahameti daha iyi anlaşılacaktır" denildi.

Özürlü çalıştırma koşulu

TEKLİFE göre işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde, her yılın ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek şekilde Bakanlar Kurulu"nca belirlenecek oranlarda özürlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olacaklar. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin toplam oranı yüzde 4 olacak. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanacak. Bu hüküm mevcut İş Kanunu"nda halen yüzde 6 olarak uygulanıyor.

Haber: Şehriban OĞHAN

Kaynak: Sabah