BIST 10.037
DOLAR 35,42
EURO 36,24
ALTIN 3.049,98
HABER /  EKONOMİ

Kadın işçiye yüzde sıfır temsil

Türkiye’de kadın işçilerin işçi sendikaları konfederasyonlarında temsil oranı yüzde sıfır.

Abone ol

DİSK’e bağlı Sosyal-İş tarafından hazırlanan “8 Mart’ın 100. Yıldönümünde Türkiye’de ve Dünyada Kadın Emeği ve İstihdamı” konulu bir rapor hazırladı. Direnen Tekel işçisi kadınlara armağan edilen rapora göre, Türkiye’de kadın işçilerin sendikalaşma oranı yüzde 3. Kadınların işçi sendikaları konfederasyonlarının yönetimlerindeki temsil oranıysa yüzde 0 (sıfır)!

2007 itibariyle Türkiye’de sendikalaşma oranının yüzde 6,1’de kaldığına, bu oranın 1998’de yüzde 22,2 olduğuna işaret edilen raporda, özel sektörde çalışanların sendikalaşma oranının 1995’te yüzde 7,8 iken, 2007’de yüzde 3,4’e düştüğüne dikkat çekildi.

Kamuda çalışan sendikalı işçiler arasında kadın işçilerin oranının yaklaşık yüzde 10 düzeyinde olduğu belirtilen raporda “Özel sektörde de aynı oranın korunduğu varsayıldığında, Türkiye’de kadınların sendikalaşma oranının yaklaşık yüzde 3 olduğu söylenebilir. Oysa aynı yönteme göre erkeklerin sendikalaşma oranı yüzde 7,7’dir. Yani kadın emekçiler, erkeklere nazaran sendikal örgütlenme ve toplu sözleşme olanağından daha az yararlanabilmektedir” denildi.

Kadına sendikadan istifa baskısı

Bir araştırmaya göre, Türkiye’de özellikle de özel sektörde işverenler tarafından işçilerin sendikalaşmalarını engellemek için en az 41 farklı yöntem kullanıldığına yer verilen raporda, bu yöntemlerin bazılarının sadece kadın işçilere yönelik olduğu belirtildi. Raporda “Bunların birkaçı, sendikalaşan kadın işçilere kocaları ya da aileleri yoluyla sendikadan istifa etmeleri için baskı yapma, mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini kullanarak ‘kadının sendikayla işi olmaz’ gibi söylemlerle kadın işçileri sendikadan uzak tutmaya çalışma, hamile ya da çocuklu kadın işçileri, sendikadan istifa etmeleri için zorla mesaiye bırakma, çalışma saatlerini uzatma ve sendikalaşan kadın işçilere fiziksel veya sözlü cinsel tacizde bulunmadır” denildi.

Kadınların sendika yönetimlerindeki temsili açısından da olumsuz bir tablo bulunduğu belirtilen raporda, işçi sendikaları başkanları arasında kadınların oranının yüzde 6,4, yönetim kurulu üyeleri arasında ise yüzde 10 olduğu; ancak işçi sendikaları konfederasyonları söz konusu olduğunda bu oranların yüzde 0’a gerilediği ifade edildi.