BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,08
ALTIN 2.833,48
HABER /  GÜNCEL

Kadın imam başını açtı

"Kadın İmam" Prof. Dr. Amina Wadud, Yeditepe Üniversitesi'nde başını açtı

Abone ol

ABD'nin Chicago kentindeki Virginia Commonwealth Üniversitesi İslami Araştırmalar Kürsüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Amina Wadud, Yeditepe Üniversitesi'nde konferans verdi. Konferansın soru- cevap bölümüne geçildiğinde başörtüsünü çıkaran ve salondakiler tarafından alkışlanan Prof. Dr. Wadud, “Cehennem ile cennet arasındaki farkın bir bez parçası olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Artık aşın bu konuyu” dedi.


Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Salonu'ndaki konferansa beklenenden az ilgi gösterildi. Yaklaşık 1000 kişilik salonda konferansı 50 kişi dinledi, öğrenciler genellikle üniversitedeki bahar şenliği etkinliklerine katılmayı tercih etti. Prof. Dr. Wadud, soru- cevap bölümüne geçildiğinde bir öğrencinin “Kadınların özgürleştirilmesini başörtüsü ile nasıl bağdaştırıyorsunuz?” sorusuna, “Bu soruyu 20 kez sordular. Orijinal bir cevap bulacağım” diyerek başörtüsünü çıkardı. Salondakiler tarafından alkışlanan Prof. Dr. Wadud, “Cehennem ile cennet arasındaki farkın bir bez parçası olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Artık aşın bu konuyu” dedi.

Cinsiyet denebilecek bir çaba içinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Wadud, İslamiyet'te kadınlar için adalet gerekli olduğunu savundu. Adaletle İslamiyet'in durağan kavramlar olmadığını dile getiren Prof. Dr. Wadud, “Benim hedefim, İslamiyeti adalet arayan uygulamalar ile adil bir sisteme dönüştürmektir” diye konuştu. İslamiyete geçişinin batıdaki ikinci dalga feminizm zamanına denk geldiğini, kadınların ancak eğitimle güçlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Wadud, 3 kızı olduğunu ve kızlarının ABD'de hergün çıplak vücutlar gördüğünü ancak dinlerine ve ne yapmak istediklerine kendilerinin karar vereceğini söyledi. Açık sözlülüğü ile dikkat çeken Prof. Dr. Wadud, “Kadınlar, seks objesi fikrine sahipsiniz. Ben kendi cinselliğimden zevk alıyorum ve bu vurguyu vücudumdan zihnime almak istiyorum” diye konuştu.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Prof. Dr. Wadud, şu anda dünyadaki İslamiyet ile ilgili resmin korkunç olduğunu ve bu resmin düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Konuşması sırasında Türkiye'de olmasının çok önemli olduğunu, burada başörtüsünü rahatça takıp çıkartabildiğini ve bunun da Allah'tan gelen bir hediye olduğunu kaydeden Prof. Dr. Wadud, gözyaşlarını tutamadı.

Amerika'da bir camide kadınlara namaz kıldırmasının sorulması üzerine Prof. Dr. Wadud, “Ben davet edildim. Davet dışında imamlık rolünü üstlenmem. Kadın, erkek beraber namaz kılabilir ve kıldırabiliriz. Benim hayatım bu namazla başlamadı, bu namazla bitmeyecek. Ben Allah'ın kulluğunu istediğim kadar yapabiliyor muyum onu sorarım” diye yanıt verdi.

11 Eylül saldırılarına da değinen Prof. Dr. Wadud, saldırıda bir çok kişinin İslam'ı suçlu olarak gösterdiğini ancak İslamiyetin huzur içindeki bebeklerin, kadınların ve erkeklerin dini olduğunu dile getirerek, “Hangisi gerçek?” diye sordu. Prof. Dr. Wadud, “İntihar bombacıları, şiddet eylemcileriyle kendine aynı anda İslam dinine mensup olduğunu kabul etmek zorundayım” dedi.

Prof. Dr. Wadud, “Suudi Arabistan’a gitmek istesem o zaman bana saygı gösterileceğini zannetmiyorum. Peçeyle gezmem lazım. Ama onların akılları, zihinleri kapanmış durumda ve bu bence çok büyük bir günah” dedi.

Bedrettin Dalan, “Modern bir Müslüman kadın olarak size plaket veriyorum” sözleriyle Prof. Dr. Amina Wadud'a plaket takdim etti.

AMERİKA'DA CUMA KILAN KADIN BURADA KILMADI

Amerika'da cemaate namaz kıldırarak tüm dikkatleri üzerine çeken Virginia Üniversitesi profesörlerinden Amina Vedud, bir konferansa katılmak üzere geldiği İstanbul'da, cuma saatini yolda geçirdi.

Kaldığı otelden öğle saatlerinde çıkan Vedud, basın mensuplarının, "cuma namazını nerede kılacaksınız?" sorularını yanıtsız bıraktı. Bir konferansa katılmak üzere Yeditepe Üniversitesi'ne doğru hareket eden Vedud, İnönü Stadı'nın yanından geçtiği sırada öğle ezanı okundu. Cuma namazını nerede kılacağı merakla beklenen kadın imam, cuma saatini İstanbul trafiğinde geçirmiş oldu.