Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçen yıl düzenlenen ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ bilgi ve proje yarışmasında önce Eskişehir,...
Abone olGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçen yıl düzenlenen ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ bilgi ve proje yarışmasında önce Eskişehir, daha sonra bölge ve Türkiye birinciliği elde ederek ’İstiridye’ türü mantarının üretimi için tesis kuran 43 yaşındaki Reyhan Gümüş diğer kadınlara örnek oldu.
Üretim için seçtiği binada, sıcaklık gibi gerekli koşulları özel olarak hazırlayan ve yaklaşık 400 adet komposttan bugüne kadar 500 kilogram istiridye mantarı üreten Reyhan Gümüş, bu şekilde bir yıl içerisinde 4 kez hasat yapılabildiğini ifade etti. Mantar üretiminin kendisi için hep hayal olduğunu belirten Gümüş, yarışmaya katılarak bunu gerçekleştirdiğini söyledi. Gümüş, ‘‘İstiridye mantarının şapkalı mantara göre yatırım maliyeti ve geri dönüşümü daha çabuk. Bu konuda mantar yetiştiriciliği eğitimi de aldım. Kompostlarımızı yerleştirdik, iklimlendirmeyi yaptık ve bir ay içinde kompostlarımızın sarımı oldu. Daha sonra mantarlarımız pinlerini göstermeye başladı. Ortam sıcaklığını ayarlayınca pinler mantar şeklini almaya başladı. Yapraklar 6 santim boyutuna ulaştığında ise hasada başladık’’ dedi.
Tamamen organik olarak ürettiği mantarları çocuğu gibi gördüğünü ve tek tek ilgilendiğini anlatan Reyhan Gümüş, istiridye mantarının üretim koşullarını anlatarak şunları kaydetti:
‘‘Sıcaklığın sarım sırasında 23-30 derece olması gerekiyor. Salma termometrelerle ölçüyoruz. Daha düşük sıcaklıklarda devam edemiyor. Işıklandırmaya sarma sırasında gerek yok, sadece sıcaklık önemli. Sarımdan sonra günde ortalama 8 saat ışıklandırma yapıyoruz. Mantar için havalandırma şart. Isının ise 13-15 derece arasında olması gerekiyor. Bilinen bir mantar türü değil, Türkiye’de üretimi fazla yapılmıyor.’’
İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ZARAR ÇIKMIYOR
Mantar hasadının ardından tekrar kullanılmayan kompostların, çeşitli şekillerde kullanıldığından söz eden Gümüş, ‘‘İstiridye mantarının kompostu atık değil, kıyıldığı zaman bahçe toprağı olarak kullanılabiliyor. Topraktaki verimi artırıyor. Ayrıca mantar içindeki selülozu ayrıştırdığı için hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor. İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde zarar çıkmıyor’’ diye konuştu.
İSTİRİDYE MANTARI HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
Gümüş, hasadı yapılan mantarları kilogramını 6 liradan toptancıya verdiklerini ve bir sezonda 10 bin lira kazanç elde ettiklerini söyledi. İstiridye mantarının çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığından da bahseden Gümüş, ‘‘İstiridye mantarı, aneminin düşmanı, aynı zamanda bir diyet yemeği. Et kadar protein değeri var. B vitamini ve folik asit açısından zengin. Şeker ve kanser hastalığında da kullanılıyor. İstiridye mantarı bilenler için çok değerli’’ şeklinde konuştu.
Mantar üretimini, her kadının rahatlıkla yapabileceği bir iş olarak değerlendiren Reyhan Gümüş, ‘‘Kadınlar daha temiz ve dikkatli. Biraz eşlerinin desteği gerekiyor. Yeter ki boş durmasınlar, vakitlerini boş geçirmesinler’’ diye belirtti.
Proje kapsamında 5 yıl boyunca İstiridye mantarı üretmesi gereken Gümüş, işini çok sevdiğini söyleyerek, uzun yıllar boyunca sürdürebileceğini de sözlerine ekledi.
(İHA)