BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kadın çiftçiler ürettiklerini sergilediler

Hatay’ın Kumlu ilçesinde Dünya Kadın Çiftçiler Günü etkinliği düzenlendi.

Abone ol

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi organizesinde Hatay’ın Kumlu ilçesinde Dünya Kadın Çiftçiler Günü etkinliği düzenlendi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in eşi Zehra Lekesiz’in de katıldığı etkinlikte 16 ev hanımının kendi elleriyle yaptığı sarmaiçi (kısır) yarıştı.

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. M. Şerafettin Canda, Amik Ovasının tam merkezinde yer alan Kumlu’da tarım sektörünün sorunlarının akademisyenler tarafından çözülebilmesi için çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti.


MKÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADMER) Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Nazan Savaş, kadının statüsünü yükseltmek amacıyla araştırma merkezi olarak her zaman kadınların yanlarında olduklarını söyledi. Türkiye’de zaman zaman inişe geçse de tarım sektörünün bu ülkenin can damarı olduğunu vurgulana Savaş, aslında tarımı sırtlayan kadınların değerinin halen tam anlamıyla anlaşılamadığını ifade etti.
En fazla istihdam edilen sektörün tarım olduğunu da hatırlatan Savaş “Ülkemizde tarım daha çok küçük işletmeler olarak tabir edilen aile işletmelerinde yapılmaktadır. Bu işletmelerde kadınların rolü büyük olmasına karşın halen kadın çiftçilere yeterli haklar sağlanamamıştır” dedi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özdemir ise hem dünyada hem de ülkemizde tarımın öneminin gittikçe arttığını bunun başlıca nedeninin insanın temel ihtiyacının gıda ürünleri olması ve nüfusun hızla artmasına bağladı.

Ülkemizde tarım sektöründe çalışan 6,1 milyon nüfusun yüzde 46,2’sini yani 2,8 milyonunu kadınların oluşturduğunu belirten Özdemir “Kırsal alanda kadınların işgücüne katılımları gerçek bir çalışma olarak kabul edilmemekte, kadının geleneksel rol ve görevleri gereğince yerine getirmesi zorunlu etkinlikler olarak değerlendirilmektedir” diye konuştu.
Adnan Menderes Parkında düzenlenen etkinlikte Kumlulu ev hanımları tarafından hazırlanan sarmaiçiler (kısır) jürinin beğenisine sunuldu. 2 kız kardeşin 32 çeşit malzeme ile yaptıkları salataları da beğeni topladı. Belkıs ve Dilara Tatar kardeşlerin, 32 çeşit malzeme ile hazırladıkları ve adına da ‘Antibiyotik’ dedikleri salataları jüri üyelerinin beğenisini kazandı.

Mevsim sebzelerinden ve Hatay’a özgü bazı otları karıştırarak hazırladıkları salatalarında 32 çeşit kullandıklarını ifade eden Tatar Kardeşler, geleneksel hale getirilen bu yarışmada gelecek yıl, babalarının rekoru olan 100 çeşit ürün kullanılarak hazırlanan salatayı geçmek istediklerini söylediler.

Hatay’ın geleneksel tatları arasında yer alan ve Hataylılar tarafından sarmaiçi olarak adlandırılan; ancak ülke genelinde kısır olarak bilinen tatlar da yarışmada yerlerini aldı.

Yarışmanın jüri üyeliklerini Hatay Valisi Lekesiz’in eşi Zehra Lekesiz, Kumlu Kaymakamı Cuma Emeç, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Şerafettin Canda ve Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş yaptı.
16 çeşit sarmaiçi arasından bir seçim yapamayan jüri üyeleri tüm yarışmacıları birinci ilan etti. Ev hanımlarına şal ve Mustafa Kemal Üniversitesi logolu çanta hediye edildi.