Her alanda olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde her geçen gün kadın sayısı artıyor.
Abone olOrdularda kadın asker sayısı hızla artıyor. 198 bin kadın personeliyle (ordunun yüzde 14"ü) ABD ilk sırada. NATO ülkeleri arasında yapılan araştırmada son sırada yer alan Türkiye"de ise kadın asker oranı sadece binde 1.
Her alanda olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri"nde de her geçen gün kadın sayısı artıyor. NATO ülkeleri arasında yapılan bir araştırmada ilginç veriler elde edildi. ABD"de ordunun yüzde 14"ü kadınlardan oluşurken, bu ülkeyi yüzde 11.4 ile Kanada ve yüzde 9.6 ile Macaristan takip etti. Kadın personelin ordu içindeki payı bakımında Türkiye, İtalya ve Polonya yüzde 0.1"lik oranla son sırayı paylaştı. Kadınların ordularda operasyonel faaliyetlerden çok bilgisayar, istihbarat gibi lojistik ve destek hizmetlerinde görev aldıkları bildirildi.
Parlamenterler Arası Birlik ve Cenevre Silahlı Kuvvetler"in Demokratik Denetimi Merkezi tarafından ortak hazırlanarak TESEV tarafından bastırılan Güvenlik Sektörünün Parlamenter Gözetimi isimli raporda ilginç veriler yer aldı. TBMM"de milletvekillerine dağıtılan raporda, kadınların silahlı kuvvetlerde yer almasının barış açısından önemine de dikkat çekildi.
ABD BİRİNCİ, TÜRKİYE SONUNCU
Güvenlik raporunda NATO ülkelerinde kadın personel bakımında ABD yüzde 14"lük pay ile birinci sırada yer aldı. ABD ordusunda çalışan kadın personel sayısı 198 bin 452. ABD"yi, 6 bin 558 kadın askerle (Yüzde 11) Kanada izliyor. Üçüncü sırada yüzde 9.6 ile Macaristan aldı. Fransız Silahlı Kuvvetleri, 27 bin 516 kadınla personel sayısı bakımından ABD"nin ardından ikinci sırada bulunmasına rağmen, toplam içindeki oranı itibariyle (yüzde 8.5) dördüncü sırada yer alabildi.
İngiltere de Fransa"yla benzerlik gösteriyor. Birleşik Krallık"ta 16 bin 623 kadın asker olmasına rağmen kadınların ordu birlikleri içindeki oranı yüzde 8.1"de kalıyor. Belçika"da kadın asker oranı yüzde 7.6, Yunanistan"da yüzde 3.8, Almanya"da yüzde 2.8.
Kadın bakışı barış getiriyor
Kadınların, çatışmaların sona erdirilmesi çabalarına bilgi, beceri ve perspektifleriyle katkıda bulunduğunun vurgulandığı çalışmada, ancak uluslararası barış koruma operasyonlarına katılan kadınların azlığından yakınıldı. Raporda, Savaş ve barış ve güvenlik meselelerinin genellikle kadınlardan çok erkekleri ilgilendirdiği düşüncesi tüm dünyada geçerliliğini sürdürüyor. Bu, sorunlu bir görüştür; zira savaşlarda çoğunlukla kadınlar erkeklere oranla daha fazla mağdur olmaktadır denildi.
Yapılan bir başka araştırmada da savunma/güvenlik konularından sorumlu bakanların yalnızca yüzde 1.3"ünün bayanlardan oluştuğu vurgulandı. 97 parlamentonun sadece yüzde 3"ünde savunmayla ilgili komisyonlarda kadınlara yer veriliyor.
Haber:Düzgün KARADAŞ
Kaynak:Bugün