Kadıköy’ün simgesi Altıyol’daki Boğa Heykeli çevresi Kadıköy Belediyesi tarafından yeniden düzenlenerek yenilendi.
Abone olKadıköylülerin buluşma noktası olan Boğa Heykeli çevresindeki yoğun yaya trafiği ve beklemeden dolayı olumsuz etkileniyor, yeşil alan ve çiçekler sürekli olarak yenileniyordu. Süreyya Operası’nın da Kadıköy’e yeniden kazandırılmasıyla Bahariye Caddesi’nin yenilenmesi, Boğa Heykeli ve Çevresini de yenileme ihtiyacını ortaya çıkardı.
Kadıköy Belediyesi Strateji Planlama Müdürlüğü, Boğa Heykeli ve çevresini Boğa Heykelini ön plana çıkaracak ve yaya geçişini kolaylaştıracak şekilde yeniden planladı. Yaklaşık iki ay süren çalışmayla Boğa Heykelinin çevresinde 5 bin yıllık geçmişi bulunan doğal çakıl taşlarıyla mozaik desen yapıldı. Uygulamada kolaylık, görüntüde pürüzsüzlük sağlanması ve üzerinde rahat yürünmesi amacıyla renkli dökme beton uygulanması yapıldı. Düzenlemede, Boğa’nın aydınlatma sistemi de yenilendi.
144 YILLIK BOĞA HEYKELİ 39 YILDIR KADIKÖY DE
Boğa Heykeli Paris’te heykeltıraş Houillav Dır Isiıdore Bonhevr tarafından 1864’te yapıldı. Almanlar, Fransızları yenince heykel Almanya’ya getirilmiş. 1. Dünya Savaşı sonlarında Alman Kralı II. Wilhelm tarafından 1917 yılında Enver Paşa’ya güç simgesi olarak armağan edilen heykel, pek çok kez yer değiştirdikten sonra sonunda 1969’da Kadıköy’e getirildi. Önceleri Kadıköy'deki İskele de Şehremaneti Binasının önüne yerleştirilen bina, (Bugünkü Kadıköy Belediyesi Meclis Binası) 1976 yılında Altıyol’daki yerini aldı.
Boğa figürünün Kadıköy’ün tarihinde de bir önemi var. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Kadıköy’den çıkartılan sikkelerde bir başağın üst kısmında da bir boğa figürü görülür. Nümizmatikler (Eski paraları inceleyen bilim dalı üyeleri) boğa figürünün M.Ö 450 yılında Khalkedon'da basılan paralarda kullanıldığını, Bizans sikkelerinde ise başak üstünde yunus figürünün olduğunu belirtiyorlar.