Kadıköy Belediyesi ekipleri gıda üretimi ve tüketimi yapılan işletmelerde denetimlere başladı.
Abone olKadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan Gıda Kontrol ve Denetim Ekibi, gıda üretimi ve tüketimi yapılan işletmelerde denetimlere başladı.
Bir süre öncesine kadar Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Gıda Güvenliği Kontrol ve Denetimi, yasada yapılan yeni düzenlemelerle, belediyeleri de bu konuda yetkili yaptı. Değişiklik ile veteriner hekimler, gıda, ziraat ve kimya mühendisleri ve biyologlar gibi meslek gruplarının da Belediyeler aracılığıyla gıda denetimi yapabilmesinin önü açıldı.
Yasa değişikliğinin ardından kısa sürede harekete geçen Kadıköy Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü, 4 kişilik Gıda Kontrol ve Denetim Birimi kurdu. İstanbul Tarım İl Müdürlüğü’nde verilen bir haftalık Gıda Denetim Kontrolörlüğü Eğitimini başarıyla tamamlayan 4 kişilik Gıda ve Kontrol Ekibi, Kadıköy Belediyesi sınırları içerisinde bulunan işyerlerinde denetimlere başladı. Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, bir süre öncesine kadar tüm gıda üreten, depolayan, tüketime sunan işyerlerinin denetiminin Tarım Bakanlığı ekiplerinde olduğunu ancak, artık denetim yetkisinin belediyelere de verildiğini belirterek şunları söyledi:
“ Gıda denetimi konusunda bir boşluk vardı. Tarım Bakanlığı yetkilileri bu tür denetim ve kontrol işlerine yetişemiyorlardı. Yapılan yasa değişikliği ile artık bu yetki Belediyelere de verildi. Ancak bu denetimi herkes yapamayacak. Tarım Bakanlığı, gıda denetim ve kontrollerini yapmaya yetkili kişiler için kurslar düzenledi ve bu konuda görev alacak kişileri eğitim ve sınava tabii tuttu. Belediyemizde bu kurslara veteriner hekim, kimya ve gıda mühendisi elemanlarını gönderdi. Kursu başarıyla tamamlayan elamanlarımız Gıda Denetim Kontrolörü Belgesi alarak Gıda Denetim Konrolörü oldular.
Bu kursu başarıyla bitiren arkadaşlarımızdan vakit geçirmeden 4 kişilik bir ekip kurarak çalışmalarımıza başladık. Yasa gereği tüm gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten, işleyen, depolayan, dağıtan, toplu tüketime sunan veya satan büfe, lokanta, fırın, pastane, kasap, market gibi işletmelerde kontrol ve denetimlere başladık.
İki grup halinde denetim yapan Gıda Kontrol ve Denetim Birimi, işletmelerin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik şartların kontrolü yanında, gıda güvenliğini ve tüketicinin korunmasını sağlamayı, gıda üreticisinin, satış yeri ilgililerinin ve tüketicinin bilgi ve bilinç seviyesini arttırmayı hedefleyen çalışmalar yapıyorlar. İşletmelerin özellikle mutfak kısmında denetim yapan birim elemanları, zeminler, duvarlar ve tavanlar, kapılar ve pencereler, havalandırma, aydınlatma, alet ve ekipmanlar, depolar, çöp ve artıkları ile kullanılan suyun temiz olup olmadığını kontrol ediyor.
Üretim yapılan yerlerde haşere veya farelerin üremesini engelleyici çalışmalar yapılıp yapılmadığını da denetliyorlar. Ayrıca bu tür işletmelerde çalışan kişiler bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadıklarını gösteren portör muayenelerini düzenli olarak yapıp yaptırmadıklarını da kontrol ediliyor. Tespit edilen eksiklikler zabıt tutularak hem Tarım Bakanlığı, Sağlık Müdürlüğü’ne bildiriliyor hem de haklarında cezai işlem uygulanması için yasal işlem yapılıyor.”