BIST 9.037
DOLAR 34,29
EURO 37,52
ALTIN 2.908,60
HABER /  GÜNCEL

Kadıköy'de Alevi derneklerinden 'Eşit Yurttaşlık' mitingi

İstanbul Kadıköy’de, Alevi Dernekleri ve Kurumları ‘Eşit Yurttaşlık’ mitingi düzenledi. Binlerce kişinin toplandığı mitingde "Devletin Alevisi olmayacağız" sloganları atıldı.

Abone ol

İstanbul Kadıköy’de, Alevi Dernekleri ve Kurumları ‘Eşit Yurttaşlık’ mitingi düzenledi.

Doğan Haber Ajansı (DHA), “İnkârcılığa, asimilasyona karşı eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü” sloganıyla düzenlenen mitinge binlerce kişinin katıldığını bildiriyor.

Kadıköy’deki Boğa Heykeli önünde toplanan kalabalık daha sonra Kadıköy Sahile indi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun da aralarında bulunduğu Alevi grupların ortak açıklamasında, “Zorunlu din dersleri uygulamasına son verilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle sadece Sunni-Hanefi mezhebine hizmet eden bir kurum dayatmasıyla bireylere inançsal baskı yapamaz” dendi.

Taleplerin sıralandığı ortak metinde şu ifadeler yer aldı:

“Cemevi caminin karşıtı olmadığı gibi ortak yanı da yoktur. Bu nedenle ortak cemevi – cami projeleri ülkemizde kardeşçe yaşayan farklı inançları birbirine düşürme ve asimilasyondan başka bir sonuç doğurmayacaktır.”

Mitinge katılan CHP Beyoğlu Kadın Kolları Eğitim Sekreteri Elif Güney, “Kadıköy Meydanı’ndan Söğütlüçeşme’ye kadar doluydu” dedi.

Gözlemlerini BBC Türkçe’ye anlatan Güney, “Genelde tepkiler cami cemevi projesineydi. ‘Devletin Alevisi olmayacağız’ ve ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları atıldı” diye konuştu.

DHA, ‘Haksızlık karşısında asla boyun eğmeyeceğiz’ pankartlarının açıldığını aktardı.