CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Kadıköy-Kartal metro projesi ile iligli soru önergesi sundu
Abone olKadıköy-Kartal metro projesinin devamında Kartal-Gebze hattı var mıdır? Varsa proje hangi aşamadadır?
CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan,Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a Kadıköy- Kartal metro hattı ile ilgili soru önergesi sundu.
Anadolu Yakası'nda Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olarak ileri sürülen Kadıköy-Kartal Metrosu, vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 Milyar TL'dir. Metro Hattı 22 km. uzunluğunda ve 16 istasyondan oluşuyor. Günlük yolcu kapasitesinin 700 bin olduğu belirtiliyor.
Kadıköy-Kartal metrosunun faaliyete geçmesiyle her yıl 32 otobüs ve 62 minibüsten tasarruf edileceği, ilk yılda ise 572 otobüsün, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesi öngörülüyor. Kadıköy'den, Kartal'a getirilen metro hattının Gebze'ye kadar uzatılmaması, İş için haftanın altı günü Gebze'ye gelip giden binlerce İstanbullu ve Gebzeli için büyük bir çile olma vasfını korumaktadır.
Kadıköy'den, Kartal'a kadar yapılan metro hattı ile Gebze'den minibüse binen vatandaş metro hattına kadar 2 TL veriyor, yolculuğu tamamlamak için metroya binen vatandaş 2 TL de metro için ödüyor. Bu yaşanılan indi bindi çilesi ve ödemeler Istanbul-Gebze arası yolculuk yapan bütün vatandaşlarımız için geçerlidir. Vatandaş iş İçin yaptığı bu zorunlu yolculuğunda günlük 8 TL aylıkta 210 TL ödeme yapıyor.
Zaman ve iş gücünü de hesaba katarsak yapılan ulaşım hizmetinin önemi daha da artmaktadır. Kadıköy'den Kartal'a kadar getirilen metro hattı vatandaşlarımızın mağduriyetini tam anlamı ile gidermemiştir. Öte yandan istanbul'da 4, Ankara'da 3 metro hattı yapımını Ulaştırma Bakanlığı üstlenirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2010 yılı sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na yaptığı 'yeni İzmir metro hatlarının yapım işinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenilmesi' başvurusu yanıtsız kalmıştır. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin İzmir'e göre kat kat fazla bütçesi olduğu halde metro çalışmalarını tamamlayamadıkları gibi İzmir'den çok daha pahalıya mal ettikleri açıktır.
Ankara'da vagon hariç 90 milyon TL, İstanbul'da vagon dahil 141 milyon TL olan metro maliyeti, İzmir'de vagon dahil 56 milyon TL'dir. Kabaca İzmir İstanbul'un 3'te biri fiyatına mal etmiştir.
Bu bağlamda;
• İstanbul-Gebze arası binlerce insanımızın her gün yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi için mevcut Kadıköy-Kartal metro hattı projesinin ileriki aşamasında Kartal-Gebze hattı adına bir projeniz var mıdır? Böyle bir proje gündeminizde yoksa sebepleri nelerdir?
• Kadıköy-Kartal metro projesinin devamında Kartal-Gebze hattı var mıdır? Varsa proje hangi aşamadadır?
• Günlük İstanbul-Gebze arası yolculuk yapan kişi sayısı nedir? Kadıköy-Kartal metro projesinin devamına Kartal-Gebze hattının eklenmesi için bu kişi sayısının kaça ulaşması gerekmektedir?
• İlk yıl 572 otobüs, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini öngörüyorsunuz. Bu hatta hizmet veren 1.799 minibüs ve otobüs esnafının mağduriyetini nasıl gidermeyi planlıyorsunuz?
• İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2010 yılı sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na yaptığı 'yeni İzmir metro hatlarının yapım işinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenilmesi' başvurusu neden yanıtsız kalmıştır.
• Ankara'da vagon hariç 90 milyon TL, İstanbul'da vagon dahil 141 milyon TL olan metro maliyeti, İzmir'de vagon dahil 56 milyon TL'dir. Kabaca İzmir İstanbul'un 3'te biri fiyatına mal edilmiştir. Istanbul-Ankara-Izmir metro çalışmalarındaki maliyet farkının kaynağında yolsuzluk var mıdır? Bakanlığınızın bu husus hakkında bir araştırması var mı?