BIST 8.737
DOLAR 34,26
EURO 37,42
ALTIN 2.929,13
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kaderleri Erdoğan'ın iki dudağı arasında

Yerel seçimler öncesi Ankara kulisleri karıştı. Bakanlar Kurulu'nda revizyon kapıda. Bazı bakanların kaderi ise Erdoğan'ın iki dudağının arasında..

Abone ol

İNTERNETHABER (ÖZEL İÇERİK) - Başbakan Erdoğan'ın Arjantin ziyareti dönüşünde yaptığı bir açıklama Bakanlar Kurulu'ndaki revizyonun ilk sinyalini vermişti.

"Bakanların aday olması durumunda istifa etmeleri gerekiyor" diyen Erdoğan, yeni yasama yılının başladığı ilk gün yaptığı ikinci açıklamayla revizyon konusundaki kararlılığını ortaya koymuştu.

"Yerel seçimler öncesi her şey olabilir."

YSK GERİ SAYIMI BAŞLATTI

Yüksek Seçim Kurulu'nun yerel seçimlerde aday olunmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de bugün yayınlandı.

Karar göre kamuda görev yapanlar aday olmaları halinde görevlerinden istifa etmek zorundalar. YSK'nın adaylara tanıdığı süre ise 1 Aralık 2013'te doluyor.

PEKİ BU TARİH BAKANLARI BAĞLAR MI?

YSK'nın bu kararı şuan görevde olan milletvekillerini bağlamıyor. Vekiller aday olmaları halinde adaylık sürecinde vekillik görevlerini yürütebiliyorlar. Seçilmeleri halinde ise iki görevden birini tercih etmeleri gerekiyor.

Ancak bakanlarla ilgili durum biraz karışık. Bakanların bakanlık görevlerini yürütürken aday olmalarına engel yasal bir düzenleme yok. Ancak Başbakan Erdoğan'ın tavrı bunun tam tersi yönünde. Kabinede üç dönem kriterine takılan veya yerel seçimlerde aday olmak isteyen bakanların bu süreçte istifalarını istiyor. 

ERDOĞAN İSTERSE...

Erdoğan'ın istifa için YSK'nın tanıdığı 1 Aralık 2013 tarihini kriter alması durumunda kabine revizyonu bu tarihten önce yapılabilir. Erdoğan'ın 1 Ekim'deki "Her an herşey olabilir" sözü revizyonun tarihinin çok da uzak olmadığı şeklinde yorumlanıyor.

BAKANLAR RAHATSIZ

Bakanların durumu nedeniyle kulisler hareketli. Bazı bakanların “Ya aday gösterilmezsek” endişesi içindeler. Bir diğer endişe ise aday olmaları halinde seçilemezlerse kabinedeki görevlerine geri dönemeyecek olmaları.

Bu iki durum nedeniyle bakanların Başbakan Erdoğan'ı iknaya çalıştıkları da kulislerde konuşulan bilgiler arasında.

BOZDAĞ DA 'GEREK YOK' DİYENLERDEN

Başbakan Yardımcısı Bozdağ'da aday olacak bakanlardan yana saf tuttu. Bozdağ dün yaptığı açıklamada, "Başkanlığa aday olacak bakanların istifa etmesine gerek yok” dedi.

Örnek olarak da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek'i gösterdi. 

“Biliyorsunuz belediye başkanları hem belediye başkanlığı görevini yapabiliyorlar hem aday oluyorlar, aday oldukları zaman da belediye başkan sıfatıyla beraber adaylık sürecini ve kampanyasını yürütebiliyorlar. Aynı şekilde milletvekilleri aday olduğu zaman istifalarına gerek kalmaksızın adaylık sürecini ve kampanyasını yürütebiliyor. Milletvekilleri eğer belediye başkanı seçilirse o zaman uygulamamıza ve mevzuatımıza göre ya belediye başkanlığını tercih ediyor ya da milletvekilliğini tercih ediyor. Süreç öyle işliyor. 

FARKLI DEĞERLENDİRME OLABİLİR SİNYALİ

Daha önce biliyorsunuz Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek 1994’te milletvekiliyken belediye başkanı seçilmişti. Orada da bunun uygulamasını gördük. Gökçek belediye başkanlığını tercih etti. Bu nedenle sayın bakanların görevlerinden istifa etmeleri yasal olarak zorunlu değildir. Ancak seçim kampanyasının yürütülmesi bakımından, başka çalışmalar bakımından farklı bir değerlendirme olur mu onu da zaman içinde göreceğiz.”

Bakanların durumunu son aşamada Başbakan Erdoğan'ın kararına bağlı. Ancak Erdoğan'ın açıklamaları sonucun habercisi gibi. Bakanlar Kurulu'nda revizyon kapıda.