BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,07
ALTIN 2.833,12
HABER /  DÜNYA

Kaddafi'ye olan yasak kaldırıldı

Bir buçuk yıldır İsviçre ve Libya arasında devam eden politik krizde sona yaklaşıldı.

Abone ol

Arkasına Avrupa Birliğini alan İsviçre, aralarında Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin de bulunduğu 180 Libyalı üst düzey kişiye Schengen ülkelerine giriş yasağı getirterek, krizde ilk raundu kazanmıştı. Bu kez İtalya ve Malta'nın tam desteğini alan Libya Avrupa Birliğini de razı ederek bu Schengen yasağının kaldırılmasının İsviçre tarafından kabul edilmesini sağladı. Ve ikinci raundu kazanan taraf oldu.

KARA LİSTE KALKTI

Son bir haftadır, İtalya'nın yoğun baskısıyla Avrupa bİrliği yekilileri ve İsviçre Dışişleri arasında sürüp giden diplomasi trafiği, bugün İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy- Rey'in Brüksel ziyaretiyle son aşamasına geldi.

Bugünkü görüşmeler sonucunda Bakan Calmy-Rey 180 Libya vatandaşına uygulanan Schengen vizesi kara liste uygulamasının kaldırılmasına taraf olduklarını bildirdi. Bunun karşılığında Libya da Şubat başından bu yana Schengen ülke vatandaşlarına uyguladığı vize yasağını kaldıracak. Bu konu özellikle AB tarafından memnuniyetle karşılandı. Libyayla iş yapan hiçbir AB vatandaşı şubattan buyana vize alamıyordu. Özellikle petrol ve ilişkili ürünlerle ilgili iş yapan Avrupalıların işleri büyük ölçüde aksamıştı.

İSVİÇRE, LİBYADA TUTUKLU İŞADAMI MAX GÖLDİ'NİN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYOR

İsviçre'nin Libya krizinde kara liste tavizini vermesi, Libya'da birbuçuk yıldır tutuklu bulunan İsviçreli işadamı Max Göldi'nin serbest bırakılması umutlarını artırdı. Libya tarafından bu konuda şu ana kadar bir garanti gelmedi. Ancak, AB yetkilileri bu konuda çok umutlu olduklarını bildirdiler. Aynı olumlu hava İsviçre hükümetin de de var. Ancak henüz bir garanti yok.

İTALYA SCHENGEN YASAĞINA KARŞI TAVRINI GEÇEN AY AÇIKÇA İLAN ETMİŞTİ

Italya Disisleri bakani Franco Fratini, geçtiğimiz ay İsviçreye rest çekerek Libya vatandaslarina uyguladigi kara liste ve bunu tüm Shengen bölgesinde uygulatmasina karsi tepkisini bir televizuyon proğramında dile getirerek, bugün olan anlaşmanın ilk sinyallerini vermişti.

Gectigimiz sonbahardan buyana Isvicre'nin girisimiyle Avrupa komisyonu karariyla Muammer Kaddafi de dahil olmak üzere 180 üst düzey Libyaliya terror ve krimal faaliyetler gerekce gösterilerek Shengen bölgesine giris yasagi uygulaniyordu. Bu uygulama, Libya'ya seyahat etmek isteyen Avrupalıları da etkilemekte, onlarin Libya'ya girislerinde de sorunlar yasanmaktaydı. Bugün varılan bu anlaşma ile sorun çözülmüş oldu.