22 ülkenin temsilcileri Libya konusunda rota çizmeye çalışıyor. Muhalifler için yeni bir fon oluşturulurken, ABD Kaddafi rejiminin dondurulan mal varlığını 'Libyalılara' aktarmaktan söz ediyor.
Abone olLibyalı muhaliflere destek yollarını araştırmak üzere Roma'da düzenlenen Libya Temas Grubu toplantısında, isyancılara mali kaynak sağlanması için yeni bir fon oluşturuldu.
Libya Temas Grubu toplantısı, NATO üyeleri, Arap ülkeleri ve bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri ile Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Geçici Yönetim Konseyi'ni bir araya getirdi.
Ev sahibi İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini, geçici bir fon yaratılmasını kararlaştırdıklarını açıklarken, bu fona nereden ve ne kadar kaynak geleceği konusunda ayrıntıları ilerleyen saatlerde duyuracaklarını söyledi.
Görüşmelere katılan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Muammer Kaddafi'nin rejiminin dondurulmuş olan varlıklarının "Libya halkına yardım" için kullanılacağından söz ediyor.
Clinton, yasaları inceleyerek, Kaddafi ve Libya hükümetine ait dondurulan varlıkların bir kısmının Libyalılara aktarılmasına çalışacaklarını söyledi.
Libya'nın ABD'deki yaklaşık 30 milyar dolarlık mal varlığı isyan hareketinin başlarında dondurulmuştu.
'Sivilleri korumanın en iyi yolu Kaddafi'nin gitmesi'
Clinton, ayrıca Kaddafi'nin görevden ayrılmasının Libyalı sivilleri korumanın en iyi yolu olduğunu söyledi. ABD yönetimi sürecin başından bu yana amacın "rejim değişikliği" olmadığını savunuyor, ancak Libya liderine görevden ayrılma çağrısı yapıyordu.
Clinton, amaçlarını Libya'da şiddete son vermek ve demokratik bir düzene geçiş süreci sağlamak şeklinde ifade etti.
Amerikalı bakan bu kapsamda Kaddafi rejimine bağlı Libyalı elçilerin sınırdışı edilebileceğini, elçilik faaliyetlerinin askıya alınabileceğini savundu.
İngiltere dün, iki diplomatı daha sınırdışı edeceğini duyurmuştu.
Kaleleri olan Bingazi dışında büyük kentlerde denetim sağlayamayan Libyalı isyancılar ise önümüzdeki aylarda sırf gıda, tıbbi malzeme gibi temel ihtiyaçları karşılamak için en az 1,5 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını söylüyor, ancak 2-3 milyar dolar düzeyinde bir yardım sağlamayı hedefliyorlardı.
Görüşmelere ev sahipliği eden İtalya, aynı zamanda askeri operasyonların son bulması için şimdiden tarih belirlenmesini istiyordu. Ancak bu konuda bir açıklama yapılmadı.
22 ülkenin katıldığı görüşmelerde, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor.
Üç ülke daha isyancıları tanıdı
İtalya ile toplantıya eş başkanlık eden Katar ve Fransa, isyancıları Libya'nın resmi temsilcisi olarak tanımıştı.
Frattini, basına kapalı geçen görüşmeleri de, diğer ülkelere de isyancıları tanıma çağrısı yaparak açtı.
Libyalı muhalifleri temsil eden Geçiş Konseyi'nin yetkilileri bu çağrıya Hollanda, Danimarka ve İspanya'nın da olumlu yanıt verdiğini açıkladı.
Libyalı muhalifler, görüşmelere katılan ülkelerin kendilerine silah aktarımı gibi bir vaatte bulunmadığını belirtiyor.
Buna karşılık isyancıların kredi ya da petrol satışı ile mali kaynak edinmesinin yolları araştırılıyor.
Bir diğer seçenek ise Kaddafi yönetiminin petrol ve petrol ürünlerine uygulanan yaptırımların sıkılaştırılması, ki bu fikre İngiltere sıcak bakıyor.
Grubun önceki toplantısı, geçen ay Katar'ın başkenti Doha'da yapılmıştı.
BM Güvenlik Konseyi'ne bir rapor sunan Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Libya'da Kaddafi yönetiminin muhaif gösterileri dağıtmak üzere şiddet kullanması sonucu sadece Şubat ayında 500 ile 700 kişinin öldüğünü söylüyor.
Moreno-Ocampo, bazı Libyalı yetkililer için tutuklama emri çıkarılması girişimlerinin sürdüğünü söyledi, ancak isim vermedi.