BIST 9.911
DOLAR 35,43
EURO 36,30
ALTIN 3.070,87
HABER /  DÜNYA

Kaddafi'nin intikam bilançosu ağırlaşıyor

Tunus ve Mısır'ın ardından halk ayaklanmalarının en şiddetli yaşandığı Libya'da kan durmak bilmiyor.

Abone ol

Libya'da 42 yıllık Muammer Kaddafi yönetimine karşı gösterilerin merkezi olan ülkenin doğusundaki, ikinci büyük kenti Bingazi'de, dün çok sayıda kişinin öldürülmesinden sonra bugün de protestocular bir mahkeme binası önündeki gösterilerine yeniden başladı. Eylemlerde bugüne kadar ölenlerin sayısı ise 104'e yükseldi.

AP ajansının duyurduğuna göre görgü tanıkları, sabah erken saatlerden itibaren protestocuların mahkeme binası önünde toplanmaya başladığını bildirdi.

Bingazi'de dün bir hastane yetkilisine dayanılarak, önceki gün öldürülen 35 protestocunun cenazesine katılanların dağılması sırasında komandoların açtığı keskin nişancı ateşinde 15 kişinin öldürüldüğü haber verilmişti.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü de, dünkü olayların ardından son 4 günde öldürülenlerin sayısının 100'ü aştığını açıkladı. Libyalı yetkililer ise olayların başlamasından bu yana can kayıplarıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

"ÜLKE ÇAPINDA BİR AYAKLANMA MI"

Öte yandan, bazı uzmanlar Libya'da Mısır tarzı bir ulusal çapta ayaklanmanın olası gözükmediğini çünkü ülkenin büyük kesiminde hala saygı gören Kaddafi'nin, sosyal sorunları hafifletebilecek petrol geliri olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Gösterilerin düzenlendiği Bingazi ve çevresindeki doğu bölgesinde zaten geleneksel olarak Kaddafi'nin ülkenin diğer kesimine göre daha az desteğinin bulunduğuna işaret ediliyor.

Bu arada, Reuters ajansı, bazı sosyal paylaşım sitelerinde, henüz doğrulanamayan, Trablus'ta ufak çaplı çatışmalar olduğu, batıdaki Nalut'da gece silahlar patladığı yolunda bilgiler olduğunu bildirdi.

Libya'daki olayları bağımsız kaynaklarca doğrulama olanağı bulunmuyor çünkü yetkililer, protestoların patlak vermesinden bu yana yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin vermiyor ve yerel gazetecilerin de Bingazi'ye gidişi yasaklandı.

LİBYA'DA REHİN ALMA EYLEMİ

Libya'nın doğu kesimindeki El Bayda'da "aşırı dinci" bir grubun, güvenlik gücü elemanları ve sivilleri rehin aldığı bildirildi. Adını vermek istemeyen Libyalı üst düzey bir yetkili, "kendilerine 'Barka İslam emirliği' adını veren bir grubun sivilleri ve güvenlik gücü elemanlarını rehin tuttuğunu" belirtti.

Yetkili, rehin alma eyleminin son günlerdeki olaylar sırasında başladığını, grubun, "güvenlik güçlerinin uyguladığı kuşatmanın kaldırılması talebinde bulunduğunu, aksi halde rehineleri öldürmekle tehdit ettiğini" kaydetti.

Yetkiliye göre, El Bayda'da önceki gün 2 polis memurunun asılmasından da bu grup sorumlu. El Bayda'da göstericilerin 2 polis memurunu yakaladığı ve astığı bildirilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) göre, yönetim karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana El Bayda'da 23 kişi öldürüldü.

İSRAİL'E SUÇLAMA

Libya haber ajansı Jana'nın "güvenilir" kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, Libyalı yetkililer, "ülkenin çeşitli kentlerinde" tutuklanan bu kişilerin "yabancı kökenli bir şebekenin üyesi oldukları ve Libya'nın istikrarını bozmak, Libyalıların güvenliğine ve ulusal birliğe zarar vermek için eğitildiklerini" söyledi.

Ajans, soruşturmaya yakın kaynaklara göre, "Libyalı güvenlik organlarının, tutuklanan bu kişilerin Tunus, Mısır, Sudan, Filistin ve Suriye ile Türk uyruklu olduklarını ortaya koyduğunu" ileri sürdü.

Ajansın haberinde, bu kişilerin "yağmalama, hastaneler, bankalar, mahkeme binaları, cezaevleri, karakollar ile diğer kamu binalarıyla özel mülklerin kundaklanması gibi sabotaj eylemlerini kışkırtmakla görevli oldukları" kaydedildi.

Haberde, "Libya'nın bazı kentlerinin salı gününden bu yana sabotaj ve imha eylemlerine sahne olduğu, polis ve askeri polis merkezlerini hedef alan saldırıların amacının silah ele geçirip daha sonra bu silahları kullanmak olduğu" belirtildi.

Ajans, "soruşturmaya yakın kaynakların, bu şebekenin ardında İsrail'in olduğu varsayımını da gözden uzakta tutmadıklarını" belirtti.

104 KİŞİ ÖLDÜ

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Londra bürosu direktörü Tom Porteous telefonla yaptığı açıklamada, hastane çalışanları ve görgü tanıklarına dayanarak, "Libya'daki çalışanlarının en az 104 kişinin öldüğünü teyid ettiğini" kaydetti. Porteous, "Bu, oradaki durumun tamamlanmamış bir resmi, çünkü Libya'yla iletişim çok zor. İnsan hakları konusunda bir felaketin yaşandığına dair ciddi kaygılarımız var" dedi.

Ancak İngiliz Independent gazetesine göre, ölü sayısı 200'e yükselmiş olabilir.

200 KİŞİ ÖLDÜ İDDİASI

Güvenliği gerekçesiyle adını açıklamayan bir doktor da Bingazi'de görev yaptığı hastanede Libya lideri Kaddafi'ye bağlı güçler tarafından öldürülen en az 200 protestocunun cesedini gördüğünü söyledi.

KESKİN NİŞANCILAR ONLARCA KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Libya'da Muammer Kaddafi yönetimi karşıtı gösterilerin merkezi olan Bingazi'de keskin nişancıların kalabalığa açtığı ateşle onlarca kişinin öldüğü bildirildi.
Reuters'ın haberine göre, bir görgü tanığı, kurbanların hastaneye götürülmesine yardımcı olduğunu belirterek, "Onlarca kişi öldü. 15 değil, onlarca kişi. Tam bir katliamın ortasındayız" dedi.

AP ajansı, adının açıklanmasını istemeyen bir hastane yetkilisine dayanarak verdiği haberinde, Bingazi'de dün yaşamını yitiren 35 protestocunun toplu cenazesinden dağılan kalabalığa komandoların ateş açması sonucu 15 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Ölenlerden birinin başından uçaksavar mermisiyle vurulduğunun sanıldığını kaydeden hastane yetkilisi, çoğu ölü ve yaralının hastanedeki doktorların yakını olduğunu anlattı.

Bu silahların 42 yıllık Kaddafi yönetiminin sona ermesini isteyen göstericileri sindirmek için kullanıldığının sanıldığı yorumları yapılırken, vurulanların çoğunun başından ve göğsünden yara aldığı ve insanların yaralılara kan vermek için hastaneye akın ettiği kaydedildi.

DİNİ LİDERLER DEVREDE

Kanlı müdahalenin ardından harekete geçen 50 kadar Libyalı Müslüman dini lider, güvenlik güçlerinden, birer Müslüman olarak öldürmeye son vermelerini istedi.Reuters'a gönderdikleri açıklamada, bu olayın içinde yer alan ya da bir şekilde ona destek veren her bir Müslüman'a masum insanları öldürmenin Allah ve Hz. Muhammed tarafından yasaklandığını hatırlaması çağrısında bulunan dini liderler, "Erkek ve kız kardeşlerinizi öldürmeyin. Katliama şimdi son verin" dedi.

MUHABİRLERİN UÇAKTAN İNMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için bu ülkeye gönderilen THY'ye ait Airbus 330 tipi uçak Bingazi'deki Benina Havalimanı'na indi.

Uçağın inmesinin ardından çevresinde güvenlik önlemi alan Libya güvenlik güçleri TRT ve AA muhabirleriyle ekip arkadaşlarının uçaktan inmesine izin vermedi. Ayrıca uçağın tüm camları da gazetecilerin görüntü almaması için perdeleri çekilerek kapatıldı.

Libya'dan Türkiye'ye dönmek için bekleyen yolculardan bir kısmı apronda bekletilen uçağa alınırken, diğer Türk vatandaşlarının işlemlerini yaptırmak için sıra beklediği ifade edildi.

Uçak havalimanında bekleyen tüm Türk yolcuların işlemlerini tamamlamasının ardından buradan ayrılacak.

Bu arada Benina Havalimanı'nda asker ve mühimmat sevkiyatı yapıldığı görüldü. İnternetin kesik olduğu kentte yabancı mobil telefonların da çalışmadığı bildirildi.