BIST 9.774
DOLAR 34,04
EURO 37,86
ALTIN 2.801,70
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi'nin askerleri Nijer'e kaçtı

Libya'da eski rejim için savaşan onlarca araç ve asker, komşu Nijer'e geçti. Devrik liderin sözcüsü 'Kaddafi hala Libya'da' diyor. Ulusal Geçiş Konseyi yetkileri, konvoyda altın ve yabancı döviz taşındığını söyledi.

Abone ol

Libya ordusuna ait en az 50 zırhlı araçtan oluşan büyük bir konvoy, güneydeki çölde bulunan sınırdan Nijer'e geçti.

Konvoyda daha çok Tuareg kabilesinden ve Muammer Kaddafi rejimi için savaşan paralı askerlerin bulunduğuna inanılıyor.

Nijer Dışişleri Bakanı, Albay Muammer Kaddafi'nin konvoyda bulunmadığını belirtti. Dün, Kaddafi'nin sözcüsü, devrik liderin hala Libya'da olduğunu bildirmiş; Kaddafi'nin sağlık durumunun mükemmel olduğunu açıklamıştı.

Kaddafi, geçtiğimiz haftalarda yaptığı pekçok açıklamada "ölene kadar direneceğini" söylemişti.

Trablus'taki BBC muhabiri Kevin Connolly, hafta sonundan beri 200 kadar aracın Nijer'e giriş yapmış olabileceğini söylüyor.

Fransız haber Ajansı AFP'ye göre, de Libya Geçici Konseyi'nden sözcü Celal el-Cellal de, konvoyda 200 dolayında araç bulunduğunu belirtti.

Kaddafi, Libya'nın petrolden elde ettiği geliri kullanarak Mali ve Nijer'deki silahlı Tuareg isyanlarına yardım ettiği için, bu halktan destek görüyor.

Konvoyda eski rejimden üst düzey yetkililerin bulunduğu yönünde haberler geliyor. Albay Kaddafi'nin baş güvenlik danışmanı Mansur Dav, Pazar günü Nijer'e geçmişti. Bazı haberlerde Mansur Dav'ın Niamey'e ulaştığı belirtiliyor.

Libya'nın yeni yöneticileri, dün Kaddafi güçlerinin elindeki Jufra kentinden yola çıkan konvoyla, altın ve yabancı döviz nakledildiğini söylüyorlar.

Dün gece geç saatlerde Agadez kentine varan konvoy, şimdi Nijer'in başkenti Niamey'e doğru ilerliyor.

Niamey, Nijer'in güneybatı ucunda, Kaddafi'ye sığınma önerisinde bulunan Burkina Faso sınırının yakınında yer alıyor.

Kaddafi güçlerine ne olacak?

BBC muhabiri Kevin Connolly "Libya'daki geçici yönetim bu haberlerden rahatsızlık duyacaktır. Onlar eski düşmanlarını Libya sınırları içinde yakalayarak, gelecekte isyancılara ilham kaynağı olmasını engellemek istiyorlar" diyor.

Kaddafi rejiminin üst düzey isimlerinin ülkeyi terk ettiği yolundaki haberlerin, yandaşlarının dört kentte süren direnişinde moralleri bozabileceği belirtiliyor.

Libya'da halen dört kent; Beni Velid, Jufra, Sabha ve Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte, Kaddafi yanlılarının kontrolü altında.

Ülkenin çoğunu elinde bulunduran Ulusal Geçiş Konseyi lideri Abdül Celil, Kaddafi yanlısı güçlere daha fazla kan dökülmeden teslim olmaları için Cumartesi gününe kadar mühlet tanındığını söyledi.

Celil'e göre bu kentlerin sakinlerinin mağdur olmasını engellemek için insani yardım ulaştırılıyor.