BIST 9.774
DOLAR 34,06
EURO 37,96
ALTIN 2.800,38
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi'den Ecdebiye'ye kara saldırısı

Kaddafi yanlısı güçler, isyancıların kontrolündeki Ecdebiye kentine ilk kara saldırısını düzenledi. İsyancılar, kenti kaybettikleri iddialarını reddediyor.

Abone ol

Libyalı isyancılar Kaddafı yanlısı güçlerin Ecdebiye kentinin kontrolünü ele geçirdiği iddialarını reddediyor.

BBC'nin Bingazi'deki muhabiri John Leyne, hava saldırılarından sonra hükümet güçlerinin kente ilk kara saldırısını düzenlediğini söylüyor.

Ecdebiye, isyancıların kalesi olan Bingazi'ye 160 kilometre uzaklıkta ve ülkeyi Mısır sınırıyla bağlayan yolun üzerinde.

Leyne, Bingazi'deki durumun da gittikçe kötüleştiğini söylüyor.

İsyancı grupların liderleri, uluslararası toplumun Kaddafi yanlısı güçlerin hava saldırısı gerçekleştirmesini önlemesini istiyor.

İsyancılardan yaptırım çağrısı

Libya Ulusal Geçiş Dönemi Konseyi adına açıklama yapan Celal el-Gallal, uluslararası toplumun müdahalesi olmazsa ülkede "katliam" yaşanacağını söyledi.

El-Gallal, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Sivilleri öldürecek, hayalleri öldürecek ve bizi gittikçe daha fazla yok edecek" dedi.

Saldırılar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin uçuşa kapalı hava sahası yaptırımını görüşmesinin hemen öncesine denk geliyor.

İngiltere, Fransa ve Lübnan tarafından oluşturulan taslak kararda hava sahasının uçuşa kapatılması çağrısı yapılıyor.

Çekinceler devam ediyor

Ancak aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin ve Almanya'nın da olduğu ülkelerin yaptırımla ilgili çekinceleri olduğu, askeri müdahale fikrine şüpheyle yaklaştıkları anlaşılıyor.

Arap Ligi uçuşa kapalı hava sahası fikrini desteklemişti ancak Paris'te toplanan G8 ülkelerinin dışişleri bakanlarından aynı destek gelmedi.

Ülkede Kaddafi yanlısı güçler ile isyancılar arasındaki yoğun çatışmalar da devam ediyor.

Salı günü petrol kenti Bureyke'nin kontrolü birden fazla defa el değiştirdi ancak son haberler isyancıların kentin kontrolünü kaybettiği yolunda.

Ülkenin batısında ise Kaddafi yanlısı güçlerin Zuwara kentinin kontrolünü ele geçirdiği ve Misurata'nın bombardıman altında olduğu bildiriliyor.

İngiltere ve Fransa Kaddafi'nin hedefinde

Muammer Kaddafi, son yaptığı açıklamada uçuşa kapalı hava sahasının en güçlü savunucuları olan İngiltere ve Fransa'yı hedef aldı.

Kaddafi, "İngiltere eski halinin gölgesi. Libya'ya saldırı yapılması fikrini destekliyor. Aramızda ortak bir sınır mı var? Sen bizim bekçimiz misin? Buna ne hakkın var?" dedi.

Kaddafi daha sonra Amerika, İngiltere ve Fransa'ya "cesaretiniz varsa benim Libyalılara verdiğim özgürlükleri verin" dedi.