BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi: Zafer bizim olacak

Libya lideri Muammer Kaddafi, ABD, İngiltere ve Fransa öncülüğündeki koalisyonun saldırılarının başlamasından bu yana ilk kez televizyondan halka seslendi ve meydan okudu.

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi, ABD, İngiltere ve Fransa öncülüğündeki koalisyonun saldırılarının başlamasından bu yana ilk kez televizyondan halka seslendi ve meydan okudu.

Zaferin sonunda kendilerinin olacağını söyleyen Kaddafi, tüm "İslam ordularını" da kendilerine katılmaya çağırdı.

Bunun yeni bir Haçlı Seferi olduğunu dile getiren Kaddafi, bu nedenle tüm İslam ülkelerinin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kaddafi'nin kurmaylarının bazı müttefik ülkelerle görüşmeler yürüttüklerini ve Libya liderinin ülkeden kaçışı için hazırlık yaptıklarını iddia etti.

Clinton bu ülkelerin hangileri olduğu konusunda ayrıntıya girmedi.

Bu arada koalisyonun üç gündür devam eden saldırılarına rağmen Kaddafi güçleri dün de isyancılarla savaşmayı sürdürdü.

Ülkenin batısında hala isyancıların kontrolünde olan tek kent olan Misrata'da şiddetli çatışmalar yaşandı.

Kaddafi'ye bağlı güçlerin sabahtan itibaren kenti tank ateşine tuttuğu öğrenildi.

Hastane kaynakları çok sayıda ölü olduğunu, yaralılara müdahalede yetersiz kaldıklarını aktarıyor.

Komuta tartışması sürüyor

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin yakında harekatın komutasını uluslararası bir koalisyona devrebileceğini söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

BBC muhabirleri, henüz açıklanmasa da komutayı kimin devralacağı konusunda ilke kararına varıldığını, ancak NATO'nun rolünün ne olacağının hala bilinmediğini belirtiyor.

NATO seçeneğine Türkiye, Almanya ve Fransa'nın karşı çıktığı biliniyor.

Geriye kalan seçenek ise İngiltere ya da Fransa'nın komutayı devralmasıydı.

Ancak iki ülke arasında bu konuda yaşanan rekabet üzerine Fransa yeni bir öneriyle geldi ve Fransa ve İngiltere'nin yanı sıra bazı Arap ülkelerinin de dahil olabileceği, bu harekata özgü yeni bir yapı kurulmasını önerdi.

NATO'nun Brüksel'deki toplantısından dün de komuta ile ilgili karar çıkmazken, ittifak BM kararı kapsamında Libya'ya silah ambargosu uygulanması için karara vardı.

Silah sevkiyatının önüne geçmek için NATO'nun denizdeki kuvvetleri abluka uygulayacak.

Erdoğan: Batı'nın müdahalesi olarak algılanıyor

Dün partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Şu anda Libya'da devam eden operasyonunun, Libyalılar ve bölge ülkeleri tarafından petrol ve çıkar amaçlı bir operasyon olarak algılanıyor olması, Batı'nın müdahalesi olarak algılanıyor olması, bizim haklılığımızı zaten ortaya koymuştur'' diye konuştu.

Erdoğan, Libya'da bir 'kardeş katliamı' yaşanmasını istemediklerinin altını çizdi.

BM'nin Libya'ya yönelik "sadece ve sadece insani yardım amaçlı operasyonun şemsiyesi" olması gerektiği görüşünü dile getiren Erdoğan askeri operasyona ilişkin eleştirileri yineledi, geçmişte işgale dönüştüğünü söylediği operasyonlar konusunda "endişemiz son derece haklıdır." dedi.

Erdoğan "Türkiye asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacak" dedi.

Libya Lideri Muammer Kaddafi ile temaslarında, ''onurlu bir şekilde çekilmeleri'' tavsiyesini ilettiklerini belirten Erdoğan, ''Libya'nın tamamının güveneceği, ismi üzerinde bütünleşeceği bir kişiye resmi olarak bunu terk etmesi noktasında tavsiyelerimiz oldu'' dedi.

Erdoğan, bölge ülkelerindeki diğer gelişmeler konusunda ise "Ümit ediyorum ki bölgedeki değişim, Libya'dakinden farklı olarak tabii seyrinde ve sağlıklı zeminde ilerler, ülkelerin ve halkların refahını, huzurunu artıracak bir istikamette seyreder." ifadesini kullandı.

Türkiye Fransa'ya tepkili

Türkiye'nin Fransa'nın oynadığı rolden rahatsızlığını dile getirmeye devam ediyor.

Erdoğan açıklamasında (operasyonun ayrıntılarının görüşüldüğü) "Paris Toplantısı'nı elbette sorgulayacak, elbette eleştireceğiz." dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da operasyonda ilk ateşi açan Fransa'ya yönelik eleştirileri de sürdürdü.

Bağış isim vermemekle birlikte "AB üyesi ülkelerden bir tanesinin lideri, kendi seçim kampanyasını başlatmak üzere bir toplantı düzenleyip, uluslararası mevzuata aykırı bir biçimde başka ülkeyle ilgili bir süreç başlatmaya çalışıyor" dedi.

Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, Fransa'nın BM kararının icracısı gibi öne çıkmasını anlamakta güçlük çektiklerini dile getirmişti.