BIST 10.682
DOLAR 32,56
EURO 35,19
ALTIN 2.472,77

Kaddafi yaşasaydı kahrolurdu

Kaddafi yaşasaydı kahrolurdu

Libya'nın öldürülen liderinin harabeye dönmüş eski kalesi bab'ül aziziye'de evcil hayvandan motosiklete kadar her şey satılıyor. libyalılar hala yüzlerce kilometre uzaktan da olsa gelip burayı gezmeye devam ediyor.

Kaddafi yaşasaydı kahrolurdu

Libya'nın öldürülen liderinin harabeye dönmüş eski kalesi Bab'ül Aziziye'de evcil hayvandan motosiklete kadar her şey satılıyor. Libyalılar hala yüzlerce kilometre uzaktan da olsa gelip burayı gezmeye devam ediyor.

Kaddafi yaşasaydı kahrolurdu

Libya'nın öldürülen lideri Muammer Kaddafi'nin bir zamanlar kaleyi andıran karargahı artık başkent Trablus halkının açık hava pazar yeri olarak kullanılıyor.

Libyalıların eskiden yakınından bile geçmeye korktukları Bab'ül Aziziye'de her Cuma günü pazar kuruluyor. Evcil hayvanlardan kıyafete, motosikletten musluğa kadar hemen her şeyin satıldığı pazar yerinde, Libyalılar aileleriyle alışveriş yaparken, gençler langırt oynuyor ve yıkıntıların üzerinde fotoğraf çektiriyor.

Kaddafi yaşasaydı kahrolurdu

Libya'da 42 yıllık Kaddafi döneminin sembollerinden olan Bab'ül Aziziye, bir Alman inşaat şirketi tarafından en ağır saldırılara karşı koyacak şekilde inşa edilmişti. On binlerce metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan yerleşkede, Kaddafi bir zamanlar ülkesini ziyaret eden yabancı devlet adamlarını ağırlıyor, güvenlik güçlerini buradan idare ediyor ve bazen de ailesiyle birlikte burada kalıyordu. Ofis ve konut olarak kullanılan çok sayıdaki binanın çevrelediği geniş alanda ise palmiye ve hurma ağaçlarının gölgesine kurulmuş çadırı yer alıyordu.

Kaddafi yaşasaydı kahrolurdu

Ancak Kaddafi karşıtı ayaklanmanın başlamasından sonra NATO tarafından vurulan karargah, Ağustos ayında düştü ve Ekim ayında da Libya'da Kaddafi döneminden kalan her türlü izin yok olmasını isteyen Libyalılar tarafından neredeyse tamamen tahrip edildi. Karargahın tahrip edilmeyen yapılarının bazı bölümleri de hala ara ara buraya gelen Libyalılar tarafından sökülüp götürülüyor.