BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.038,58
HABER /  DÜNYA

Kaddafi Libya'daki suçluları ilan etti

Kaddafi, ülkesindeki olaylar için El-Kaide ve yabancıları sorumlu tuttu!

Abone ol
Sirbistan'ın başkenti Belgrad'da çalışan Pink (Pembe) televizyonun muhabirlerine demeç veren Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkesindeki durum üzerine iddiasını tekrarladı. Kaddafi, “Ülkemizdeki huzursuzluk ve kargaşadan El Kaide örgütüyle yabancılar sorumlu” dedi.
 
Pink muhabirlerinin başkent Trablus'ta Kaddafi'nin makamında kaydettiğine göre, Kaddafi, BM Güvenlik Konsey'ni suçladı. Kaddafi, BM Güvenlik Konseyi'nin kendisi hakkında yaptırım
kararı alarak savaş suçu soruşturması açılması talebini kınadı.

BM Güvenlik Konseyi, oy birliğiyle aldığı yaptırım kararında, Libya'da halkın protesto ettiği lider Muammer Kaddafi'nin kendisini, ailesini ve yakın çevresini hedef aldı. Karar ekinde Kaddafi ailesinin mal varlığı donduruldu.

Beşi daimi (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin) 15 devletin üye olduğu BM Güvenlik Konseyi'nin Kaddafi rejimine yönelik yaptırım kararını “oybirliğiyle” alması kararın etkinliğini daha da artırdı. Konsey'in veto gücüne sahip 5 daimi üyesi 2 yıl görev süreli 10 geçici üyesinin (Bosna-Hersek, Brezilya, Kolombiya, Gabon, Almanya, Hindistan, Lübnan, Nijerya, Portekiz ve Güney Afrika) tamamı, yaptırım kararına “evet” oyu verdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER YAPTIRIM KARARI ALDI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'da aralarında Muammer Kaddafi ve aile bireylerinin de bulunduğu 22 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı
BM'deki Libya delegasyonu, güvenlik konseyine bir mektup göndererek Libyalı sivillere yönelik silahlı saldırıların sorumlularına yaptırım uygulanması kararını desteklediğini açıkladı.

Karar ayrıca Libya liderlerinin Uluslarararası Ceza Mahkemesi'ne sevkedilmesini de öngörüyor.

ABD VE İNGİLTERE BASTIRIYOR

ABD, yaptırımları uygulamaya BM Güvenlik Konseyi kararının kabul edilmesinden önce başlamış, Trablus'taki büyükelçiliğini kapatmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Kaddafi ve ailesinin diplomatik dokunulmazlığını kaldırdıklarını açıkladı. Hague, Kaddafi'nin artık ayrılması gerektiğini de vurguladı.

Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam cumartesi günü yaptığı açıklamada Libya'nın büyük bölümünde hayatın bormalleşmekte olduğunu savunmuştu. Kaddafi karşıtı güçler ise, ülkenin yüzde 80'ini kontrol etmekte olduklarını söylüyor.

İddiaları doğrulatabilmek mümkün değil, ancak Kaddafi karşıtı güçlerin ülkenin en büyük ikinci kenti Bingazi'yi kontrol ettikleri biliniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararının ardından Libya'nın Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi Konsey'e hitaben bir teşekkür konuşması yaptı.

Dabbaşi konuşmasında, yaptırım kararının Kaddafi'ye direnen halka ''manevi destek verdiğini'' ifade etti.

Kaddafi'ye ilk isyan bayrağını çeken ve onu liderlikten çekilmeye davet eden ilk Libyalı diplomat olan Dabbaşi konuşmasında, Kaddafi rejiminin çoktan güvenirliğini ve meşruiyetini kaybettiğini belirterek ''Bu kararın, Trablus'ta hala varlığını sürdüren bu faşist rejimin sona ermesine yardımcı olmasını umuyoruz'' dedi.

Dabbaşi, Libya ordusu mensuplarına da çağrıda bulunarak onlardan halka destek vermelerini ve Kaddafi rejimini kınamalarını istedi.

''En önemli şey bu rejimin sona ermesidir'' diye konuşan Libyalı diplomat, halkın rejime direnmeye devam etmesini istediklerini ve yakında rejimin devrileceğine inandığını söyledi. Dabbaşi daha sonra gazetecilerin soruları üzerine ise kendilerinin Libya halkı için çalıştıklarını, bir süredir Trablus'taki rejimle ilgilerini kestiklerini söyledi.

Dabbaşi sorular üzerine kendisinin sadece görevini yaptığını ve asıl cesareti Libya halkının gösterdiğini de söyledi.