BIST 9.174
DOLAR 34,36
EURO 36,99
ALTIN 2.973,48
HABER /  GÜNCEL

'Kaddafi Libya'da kalsın' formülüne tepki

Trablus yönetimi İngiltere ve Fransa'nın 'Kaddafi görevi bırakıp Libya'da kalabilir' sinyaline tepki göstererek, bu konuda müzakere olmayacağını kaydetti.

Abone ol

İngiltere ve Fransa'nın Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yönetimi devretmesi karşılığında ülkede kalmasına göz yumulabileceği yolundaki açıklamalarına Trablus yönetimi tepki gösterdi.

Libya Başbakanı Bağdadi Mahmudi düzenlediği basın toplantısında Albay Kaddafi'nin ne yapacağını bir İngiliz bakanın tayin edemeyeceğini söyledi.

Mahmudi, Libya liderinin durumunun müzakere konusu olamayacağını savundu.

Mahmudi ülkeyi ziyaret eden BM elçisi Abdullah el Hatib ile 'yararlı' görüşmeler yaptıklarını da sözlerine ekledi.

BM elçisi Hatib, hafta başında Bingazi'de pek çok batılı ülkenin meşru hükümet kabul ettiği Geçiş Konseyi yetkilileri ile görüştükten sonra Trablus'a geçmişti.

Ancak Trablus'taki muhabirimiz Paul Reynolds, özel elçi hükümet ve Libyalı isyancılar arasında görüşmeler başlatılmasını amaçlıyor idiyse, bunu sağlayamadığını söylüyor.

Mahmudi, NATO saldırıları devam ettiği sürece, herhangi bir müzakere olmayacağını söyledi.

Libyalı isyancılar ise görüşmeler için önşartlarının Muammer Kaddafi'nin görevden ayrılması olduğunu vurguluyor.

Tavır değişikliği

İngiltere ve Fransa dışişleri bakanlarının Salı günü yaptıkları açıklamalarda Kaddafi'nin ülkeden ayrılıp sürgüne gitmesi ısrarından vazgeçmesi, bir yumuşama sinyali olarak görülmüştü.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiltere'nin tercihinin Kaddafi'nin Libya'yı terketmesi yönünde olduğunu, fakat bu konuda kararı Libya halkının vereceğini söyledi.

Bundan önce Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe Albay Kaddafi'nin hem sivil hem de askeri her türlü yetkiyi devretmesi durumunda, eğer Libya halkı da isterse, ülkesinde kalabileceğini açıklamıştı.

Yakın zamanda Kaddafi muhalifleri içinden bir kesim de iktidardan ayrılması kaydıyla Libya liderinin ailesi ile birlikte ülkede kalabileceği yönünde mesajlar verdi. Ancak isyancılar bu konuda tam bir fikir birliği içinde değil.

Albay Kaddafi hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama emri de bu gibi bir formülün nasıl uygulanacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

41 yıldır iktidarda olan Albay Kaddafi, Libya televizyonunda yayınlanan bir konuşmasında meydan okumayı sürdürdü.

Yönetimi lehinde gösteri yapanlara seslenen Kaddafi, isyancıların vatan haini olduklarını söyleyerek, hiç bir meşruiyetleri olmadığını savundu.