Libya'da hükümet karşıtı gösteriler ilk kez başkent Trablus'a uzanırken, Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyf El İslam Kaddafi ülkesinin iç savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.
Abone olLibya'da hükümet karşıtı gösteriler başkent Trablus'a da uzanırken, Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyf El İslam Kaddafi ülkesinin iç savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.
Devlet televizyonundan halka hitap eden Seyf El İslam Kaddafi, Libya'da ulusal çapta bir kaos yaşandığını, ayrılıkçı bir hareketin ülkesinin bütünlüğünü tehdit ettiğini belirtti.
Kaddafi, ordunun göstericilere karşı aşırı güç kullanmasıyla bazı 'yanlışlar' yapıldığını kabul etti ancak muhalefeti üülkeyği bölmeye çalışmakla suçladı.
Muammer Kaddafi'nin oğlu, uzun konuşmasında, önemli çapta siyasi reformlarla sonuçlanacak, 'ülke anayasasına yönelik tarihi bir ulusal girişimden' de söz etti.
Seyf El İslam Kaddafi, Libya'da yaşananlardan büyük oranda dış güçleri sorumlu tuttu, bu çevrelerin başarılı olması halinde Libya'da dış yatırımların duracağını Libyalıların yaşam standartlarının önemli oranda azalacağını vurguladı.
Kaddafi ayrıca Bingazi kentindeki gösteriler sırasında ölenlerin sayısının 14'ü aşmadığını belirtti, yabancı medyayı şiddet olaylarını abartmakla suçladı.
Libya hükümeti de daha önce, gösterilerin bir 'sabatoj eylemi' olduğunu belirtip, dış güçleri Libya'nın istikrarına zarar vermekle suçlamıştı.
Trablus'ta silah sesleri
Libya'da hükümet karşıtı gösterilerin uzandığı başkent Trablus'un sokaklarında düzenli silah sesleri duyulurken, slogan atan kalabalık gruplar rejimin devrilmesi yönünde sloganlar attı.
Trablus'ta, aralarında karakolların da olduğu bazı binaların ateşe verildiği bildiriliyor.
Trablus'un merkezindeki Yeşil Meydan'da Kaddafi'nin destekçileri ve karşıtları arasında çatışma çıktığı yolunda da haberler var.
Görgü tanıkları güvenlik güçlerinin göstericilere karşı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandıklarını söylerken, Libya Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'nin nerede olduğu bilinmiyor.
Seyf El İslam Kaddafi ise babasının ülkesinde olduğunu söyledi.
Gösteriler daha önce ülkenin doğusundaydı
Libya'da son döneme dek hükümet karşıtı gösteriler büyük oranda, Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'ye muhalefetin en yoğun olduğu, ülkenin doğusuyla sınırlıydı.
Göstericilerin daha önce, güvenlik güçleriyle çatışmalar sonrası ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'de kontrolü büyük oranda ele geçirdikleri bildirilmişti.
Bingazi de bazı hastaneler de dün hizmet vermekte zorlanmıştı.
Kentin hastanelerinden birinde görevli bir doktor sadece dün öğleden sonra kendilerine 50 ceset getirildiğini söylemişti.
Güvenlik güçlerinin protestoculara karşı ağır silahlar kullanması sonrası Bingazi'de 200'den fazla kişinin öldüğü bildiriliyor.
Libya'nın, merkez Mısır'ın başkenti Kahire'de olan Arap Birliği'ndeki temsilcisi Abdül Menem el-Huni, hükümetin göstericilere karşı aşırı güç kullanmasını protesto edip, istifa etti.
Ülke yetkilileri gazetecilerin ülke içinde hareketini sınırladığından, Libya'da durum belirsiz.
Ancak ülkenin diğer kentlerinde de hükümet karşıtı gösteriler düzenlendiği bildiriliyor.
Zaviye kentindeki bir eylemci BBC'ye, göstericilerin hükümet binalarını yaktıklarını, ateşe verilen yerler arasında Muammer Kaddafi'nin misafir evlerinden birinin de olduğunu söyledi.
Tobruk kentinden bir kişi de hükümet karşıtı gösterilere binlerce kişinin katıldığını belirtti.
Libya'dan Avrupa Birliği'ne uyarı
Öte yandan Libya Avrupa Birliği'ni, Kuzey Afrika'dan kaçak göçün önlenmesine yönelik işbirliğini askıya alabileceği yolunda uyardı.
Trablus Yönetimi, Avrupa'nın hükümet karşıtı gösterileri teşvik edeceğini düşünmesi halinde, bu yola gideceğini bildirdi.
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler daha önce Libya hükümetinin göstericilere karşı silahla orantısız güç kullandığını ve bunun kabul edilemeyeceğini belirtmişlerdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libyalılara, bu tip eylemlerin uluslararası çapta kınanacağını söylediğini açıklamıştı.