BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,72
ALTIN 2.991,00
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi düştü peki ya şimdi ne olacak?

Libya'da Kaddafi sonrası dönem ve Euro bölgesindeki borç krizinde Almanya Başbakanı Merkel'in Euro-bono'ya muhalefeti.

Abone ol

Guardian başyazısında, Libya'yı belirsizliklerle dolu bir dönemin beklediğine dikkat çekerek şöyle diyor:

"Libya'daki müdahaleye İngiltere ve Fransa öncülük etti. Paris ve Londra, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer gönülsüz NATO ülkelerini ikna etti. Bunun kolay bir savaş olacağı, Tunus ve Mısır'daki ayaklanmalarda kararsız davranan Batılı ülkelerin Libya'daki isyana destek vermesinin büyük siyasi menfaatler sağlayacağı düşünüldü. Ama uzun bir savaş yaşandı."

"Tunus ve Kahire'deki değişim coşkusunun azalması ve Arapların Batı'nın niyetleri konusundaki şüphelerinin artmasıyla birlikte, Arap devrimine destek vermenin getireceği sözde faydalar havaya gitti. Dahası ittifakın hava desteğinin zafer getireceği beklentisi yerini zaferden sonra Libya'nın geleceğiyle ilgili kaygılara bıraktı."

IRAK'TAKİ HATALAR TEKRARLANMAMALI

Bu endişenin isyancıların komutanı Abdülfettah Yunus'un öldürülmesi ve ardından isyancıların kabinesinin feshedilmesiyle daha da arttığını belirten Guardian, "Bu bir istikrarsızlık göstergesi miydi, yoksa komutanın ölümünden sorumlu olabilecek İslamcı güçleri devre dışı bırakmayı amaçlayan bir manevra mı?" diye soruyor:

"Son haftalarda, yeni dönemin ne getireceği sorusu, rejimin sonunun ne zaman ve nasıl geleceği sorularının önüne geçti. Irak kabusu da ortadaydı. Batı'nın tavsiyesiyle Geçici Ulusal Konsey'in türlü planları vardı. Kaddafi'nin güvenlik güçlerinin bazı bölümleri muhafaza edildi. Irak'taki gibi silahlı kuvvetlerin feshedilmesi hatasına düşülmedi. Bununla birlikte Irak ordusu Libya silahlı güçlerinin bazı bölümlerinin yaptığı gibi halkın üzerine sürülmedi. Bu yüzden ikisi arasında paralellik kurmak doğru olmayabilir. Ayrıca Libya'da Irak'taki gibi bir Batılı askeri güç olmayacak. "

Guardianyazısını Libyalıların geleceğinin yine Libyalıların elinde olduğunu vurgulayarak noktalıyor.

KADDAFİ SONRASI PLAN NE?

Financial Times'ta yer alan habere göre İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg bugün yapacağı bir konuşmada, Irak'tan gerekli dersleri aldıklarını ve Kaddafi sonrası dönemde kalıcı barışın sağlanmasına yönelik planlar yaptıklarını söyleyecek. Clegg konuşmasında, NATO'nun Libya'nın yeniden inşası konusunda hiçbir planı olmadığını savunan ve uluslararası toplumun yardım etmemesi durumunda bu ülkenin kaosa sürükleneceği uyarısında bulunan muhalefete yanıt verecek.

Başbakan yardımcısı, Birleşmiş Milletler öncülüğünde atılan adımların Libya'da onbinlerce kişinin hayatını kurtardığını, ayrıca İngiltere'nin Kuzey Afrika'da ekonomik çıkarları bulunduğunu; geçen yıl bu bölgeye yaklaşık 40 milyar dolarlık mal ve hizmet ihraç ettiklerini vurgulayacak.

Daily Telegraph da başyazısında Libya'da Kaddafi sonrası dönemde Irak'takine benzer hataların yapılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Yazıda özetle şöyle deniyor:

"Bundan sonraki süreçte Geçici Ulusal Konsey ve NATO, Irak'ta yapılan hataları akılda tutacak. Üst kademedekiler şüphesiz gidecek ancak daha alt seviyedekilerin kazanılmaya çalışılması tercih edilmeli. Irak'ta devlet kadrolarının Baas partisi üyelerinden ayıklanması gibi bir yanlışa düşülmemeli."

"Bingazi merkezli konsey, son zamanlarda aralarındaki husumet artan ülkenin iki yarısını uzlaştırmak zorunda. Konsey ayrıca, Kaddafi'nin, iktidarını garanti altına almak için istismar ettiği aşiretler arası ayrılıklara çözüm üretmeli. Tüm demokratik kurumların yıkıldığı ülke demokratik seçimlere hazırlanmalı."

"Dış dünya ise bu sürece tavsiye ve donanımla destek vermeli, farklı güvenlik yapılanmalarını birleştirmeye ve Libya'nın gelirlerinin yüzde 90'dan fazlasını oluşturan petrol sektörünü yeniden işler hale getirmeye yardım etmeli. Libya'nın dondurulan malvarlıkları bir an önce çözülmeli ve Kaddafi'nin gidişini görmekten menmun olacak Arap ülkeleri mali yardımda bulunmalı. Çünkü Libya ya müreffeh bir demokrasi olacak ya da kaosa sürüklenecek."

AVRUPA'DA KRİZ

Financial Times, başsayfasına Avrupa'daki borç krizini taşımış.

Gazete Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın başbakanı Angela Merkel'in, Euro bölgesini saran "dramatik kriz" ve piyasa baskıları karşısında Avrupa'yı dirayetli durmaya çağırdığını ve çözümün kamu borçlarını azaltmak ve rekabeti güçlendirmekten geçtiğini söylediğini aktarıyor.

Financial Times, Merkel'in "Siyaset, piyasaların peşinden gidemez ve gitmeyecek." diyerek borçlu ülkeler için euro kullanan ülkelerin ortak bir bono çıkarması önerisine muhalefetini yinelediğini vurguluyor.

Daily Telegraph gazetesi, Merkel'in bu açıklamalarının bugün piyasaları yeniden dalgalandırabileceğini belirtiyor.

Merkel'in Euro ülkeleri arasında ortak borçlanma önerisine muhalefetini seçim kampanyasının ana gündem maddesi yaptığına dikkat çekiyor ve bu önerinin filli olarak Almanya'nın diğer ülkelerin yüklü miktardaki borçlarına kefil olması anlamına geleceğine işaret ediyor.

Gazete, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın da siyasi geleceğinin ülkenin yeniden resesyona girip girmeyeceğine bağlı olduğunu söylediğini aktarıyor.