BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,62
ALTIN 3.009,80
HABER /  DÜNYA

Kaddafi buraları kaybederse gidecek

Kaddafi iyice köşeye sıkıştı, elindeki dört kale düşerse Kaddafi'ye yol gözükecek!

Abone ol
Halkın Kaddafi'yi köşeye sıkıştırdığı Libya'da başkent Trablus, Kaddafi'nin memleketi Sirte şehri, Sirte Körfezinin petrol sahaları Ras Lanuf ve Marsa el-Brega. Bu arada Libya'daki gelişmeler, yabancı muhabirlerin bulunmayışı nedeniyle hala teyit edilemiyor.

Doğuda yakılan isyan ateşi kıyıyı baştan başa katederek Libya'nın batısına ulaştı, demir yumruk Muammer Kaddafi köşeye sıkıştı.

Ülke üzerindeki hakimiyeti giderek azalan Libya lideri Kaddafi'nin kaderini 4 stratejik merkez belirleyecek.

Kaddafi'nin geleceğine başkent Trablus, memleketi Sirte şehri, Sirte Körfezinin petrol sahaları Ras Lanuf ve Marsa el-Brega damgasını vuracak.

KADDAFİ KONTROLÜ KAYBETTİ


İsyanın başladığı ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'nin de içinde bulunduğu kuzeydoğudaki Sirenaik bölgesinde artık Kaddafi'nin kontrolü bulunmuyor. Göstericilerin egemenliğindeki sahil şeridi batıdaki Ecdabiye'ye kadar uzandı.

Trablus'taki görgü tanıkları, başkentte Kaddafi'ye bağlı güçlerin kontrolü kaybettiğine dair bir işaretin bulunmadığını aktarıyor. Kentte üniformalı polisler her zaman olduğu gibi trafiği yönetiyor, devlet televizyonu da yayına devam ediyor.

Ancak başkent Trablus'tan sadece bir saat uzaklıktaki şehirlerdeki sokaklarda Kaddafi karşıtı silahlı milisler devriye geziyor, polis ve asker ortada görünmüyor.

Ülkeden bugün kaçan Mısırlı işçiler, başkentten 120 kilometre ötedeki Zuara'nın isyancıların kontrolünde olduğunu söyledi.

KADDAFİ'NİN OĞLU MUHALEFETLE ÇATIŞIYOR

Trablus'tan 200 kilometre uzaklıktaki Misrata'nın bir sakini, Reuters'a telefonla bilgi verdi. Misratalı adam, şehrin muhalefetin kontrolünde olduğunu ancak Kaddafi'nin oğullarından birinin komutasındaki bir gücün havalimanı yakınında saldırıda bulunduğunu söyledi. Kentten çekilen fotoğraflarda resmi binaların Kaddafi karşıtlarının simgesi yeşil-siyah-kırmızı bayraklara büründüğü görülüyor.

Ras Lanuf ve Marsa El Brega limanlarından petrol sevkiyatı yapılıyor. Bir terminal ile rafinerinin bulunduğu Marsa el Brega'daki durum konusunda güvenilir bir bilgi bulunmuyor. Kurina gazetesi pazartesi günü, bir petrol terminaliyle bir  petrokimya tesisinin bulunduğu Ras Lanuf'ta ayaklanmanın başladığını yazmıştı.

PETROL BÖLGELERİNDEKİ SON DURUM

Akdeniz kıyısında bulunan Sirte bölgesinde birçok petrol üretim sahası bulunuyor. Ancak bölgenin Kaddafi'nin memleketi olması dolayısıyla bu şehrin daha ziyade hükümet açısından psikolojik bir önemi bulunuyor. Sirte Kaddafi'nin  kontrolünde, kontrol noktalarında asker ve polisler bulunuyor.Kaddafi Sirte'yi bir çöl kasabasından zirve toplantılarının yapıldığı bir merkez haline getirmişti.

Zaviye ile birlikte Trablus'a batıdan giriş yolu olan sahildeki Sabratha'ya salı günü çok sayıda asker sevkedilmişti. İki gündür Sabratha'dan haber gelmiyor.
Ülkenin yerleşimin seyrek olduğu çöllük güneyinde, Libya'nın geleceğini belirlemede önemli rol oynayabilecek aşiretler bulunuyor.

Facebook yoluyla gelen haberlerde Trablus'un 100 kilometre güneyindeki Garyan'da çatışmalar var. Cezayir sınırındaki petrol zengini Hadames'ten ise haber alınamıyor.
Güneyin daha da derinliklerinde yeralan Sabha'nın ise muhtemelen hala Kaddafi'ye bağlı olduğu tahmin ediliyor.

Yabancı gazeteciler sadece Bingazi çevresindeki bölgeye gidebildikleri için, Libya'dan gelen haberleri bağımsız kaynaklarca doğrulatmak mümkün olmuyor.