BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

'Kaddafi avantajlı konumda'

BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus, isyancıların elindeki toprakları geri almak için geniş çaplı saldırılar başlatan Kaddafi güçlerinin stratejisini değerlendiriyor.

Abone ol

BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus, isyancıların elindeki toprakları geri almak için geniş çaplı saldırılar başlatan Kaddafi güçlerinin stratejisini değerlendiriyor.


İktidarda kalma mücadelesi veren Libya lideri Muammer Kaddafi'nin stratejik anlamda iki hedefi var.

Birincisi ülkenin bir yarısındaki hakimiyetini güçlendirmek için denetimi altındaki toprakları Trablus'un batısına doğru genişletmek istiyor.

Zaviye ve çevresindeki çarpışmaları bunla açıklamak gerekiyor.

Ülkenin doğusundaki bir dizi önemli kent isyancı güçlerin denetiminde.

Kaddafi'ye bağlı güçlerin petrol kenti Ras Lanuf'u hedef alan saldırıları, isyancıların elinden birer birer bu kentlerin geri alınmasının amaçlandığına işaret ediyor.

Bazı gözlemciler, çatışmaların hiçbir tarafın diğerine üstünlük sağlayamadığı bir noktaya gelebileceğini söylerken askeri uzmanlar, Kaddafi'ye bağlı güçlerin daha avantajlı bir konuma geçtiklerini vurguluyor.

Eğer muhalefet güçleri doğuda tutunabilirse, daha iyi silahlanıp, birliklere eğitim verebilir.

'Uçuş yasağı ne kadar etkili olur'

Ancak muhalefetin hava gücü olmadığı gibi stratejik hareket kabiliyeti de yok. Örneğin, ağır zırhlı ağaçları batıya doğru kaydırıp kıyı kentleri için tehdit oluşturamıyorlar.

Bu tablo, Libya üzerinde uçuş yasağı çağrılarının yoğunluk kazanmaya başladığı dış dünyanın işini zorlaştırıyor.

Üzerinde uzlaşılsa bile uçuş yasağının ne kadar etkili olacağı konusunda şüpheler var.

Zira şimdiye kadarki çatışmalarda Kaddafi'ye bağlı birliklerin hava gücü belirleyici rol oynamadı.

Bu yüzden uluslararası alanda Kaddafi'nin karşısında olanları, isyancı güçlerinin üzerindeki baskının giderek arttığı karadaki çatışmalar daha fazla kaygılandırıyor.