Papa Francis, Afrika'dan Avrupa'ya kaçanların ilk durağı İtalya'nın Lampedusa adasına yaptığı ziyarette, kaçak göçmenler için dua etti ve yaşadıkları eziyet karşısında 'küresel aldırmazlığı' eleştirdi.
Abone olPapa Francis, İtalya'nın Lampedusa adasına yaptığı ziyarette, kaçak göçmenler için dua etti ve yaşadıkları eziyet karşısında 'küresel aldırmazlığı' eleştirdi.
Kendisi de İtalya'dan Arjantin'e göçen bir ailenin çocuğu olan Papa Francis, adaya gelişinde, Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken yaşamını yitiren kaçak göçmenler için denize bir çelenk bıraktı.
Papa'nın uçağının adaya inmesinden hemen önce ise, 166 Afrikalı'yı taşıyan bir tekne Lampedusa'ya ulaştı.
Tunus'a yaklaşık 120 kilometre mesafede olan Lampedusa, yoksulluk ve çatışmalardan kaçan Afrikalılar'ın Avrupa'ya ulaşmak için en yakın kapısı.
Son yıllarda on binlerce kaçak göçmen, tıka basa dolu derme çatma teknelerle bu zorlu yolculuğa girişti.
'Sen de bizden birisin'
Mart ayında seçilen Papa Francis'i, Roma dışlındaki bu ilk ziyaretine taşıyan sahil güvenlik botuna çok sayıda balıkçı teknesi de eşlik etti.
Teknelerdeki pankartlarda "Papa Francis, bizi sadece sen kurtarabilirsin" ve "Sen de bizden birisin" ifadeleri dikkat çekti.
Bazı göçmenlerle sohbet eden Papa Francis, daha sonra üstü açık bir otomobille, ayinin düzenleneceği stadyuma gitti.
Dinî tören, kaçak göçmenleri taşırken parçalanan teknelerden oluşan bir 'tekne mezarlığının' yanında yapıldı. Papa Francis de kürsü olarak küçük bir tekneyi kullandı.
Göçmenlere gösterilen ilgisizliği eleştiren Papa, bununla mücadele etmek için 'vicdanları uyandırma' çağrısında bulundu.
Vaazında "Kardeşlik sorumluluğunu kaybettik" ifadelerini kullanan Papa Francis, "Denizde yitip giden göçmenler için ağlamayı bile unuttuk" dedi.
Geçici kamplara yerleştirilen kaçak göçmenlerin sayısı Lampadusa adasının altı bin kişilik nüfusunu geçiyor.
Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Örgütü, bu yılın ilk altı ayında İtalya ve Malta’ya 8,400 göçmenin geldiğini açıkladı. Bu sayının geçen yıla göre iki katına çıktığı, ancak 2011'de Arap Baharı sırasında başlayan çatışmalar ve şiddet olaylarından kaçanların sayısının altında kaldığı belirtiliyor.