BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,26
ALTIN 2.992,72
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Kaçak yaşayan çocukların eğitim hakkı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de, Ermeni ya da başka bir ülkeden olan çocukların eğitimi için çalıştıklarını söyledi.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de, Ermeni ya da başka bir ülkeden olan ve statüsü tanımlanamayan çocukların da eğitim hakkından yararlanmaları yönünde çalışma yapılmasına ilişkin hazırlıklarının olduğunu söyledi.

Bakan Çubukçu, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesi kurulmasına dair kanun tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

''Muğla'nın Bodrum İlçesindeki bir okulun açılışının, ilçe milli eğitim müdürünce, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yaptırılmadığı yönündeki'' bir soruyu yanıtlayan Çubukçu, bu konudaki incelemelerinin devam ettiğini söyledi.

''Herhangi bir şekilde bir siyasi partinin genel başkanının, bir okulun açılışına katılmasından memnuniyet duyarız. Dolayısıyla bakanlık olarak bunu engellemek gibi bir niyetimiz olmadığı gibi, il ve ilçe milli eğitim müdürlerinin de olamaz'' diyen Çubukçu, yasal açıdan okulun açılışının sakıncalı olduğu yönünde bir bilgi geldiğini kaydetti.

Nimet Çubukçu, Gaziantep'te, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait 2 bin 54 kapasiteli yurtta, bin 917 öğrencinin kaldığını söyledi.

-''FİDANLIK ÜZERİNDE TASARRUF YAPMA ÇALIŞMALARI VAR''-

''Türk-Alman Üniversitesinin İstanbul Beykoz'da kurulmasına'' ilişkin soruyu da yanıtlayan Çubukçu, Beykoz ve Sarıyer'i, İstanbul'un akciğerleri olarak gördüğünü ifade etti. Bakan Çubukçu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve tüm bakanların buralardaki yapılaşmaya karşı olduğunu dile getirerek, ''Buradaki bir fidanlık üzerinde tasarruf yapma çalışmaları var. Bu konuda, tahsis değil ama Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile bakanlığımız arasında yazışmalar var'' dedi.

Çubukçu, bu üniversitenin bir Türk üniversitesi olduğunu ve Türk öğrencilerin eğitim göreceğini belirterek, kurulacak olan üniversitenin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bütün öğrencilerin ders kitaplarının ücretsiz olarak bakanlık tarafından karşılanması gibi, Ermeni öğrencilerin kitaplarının da ücretsiz olarak karşılandığını ifade eden Çubukçu, ülkede kaçak bulunan Ermenilerin hukuki statülerinin öncelikle belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Nimet Çubukçu, ''Şu anki mevcut koşullarda, Türkiye'de herhangi bir şekilde bulunan bir yabancı ülke vatandaşının statüsü; ya mültecidir ya vatansızdır ya kısmi işçidir... Bu statüde olmayan birisinin Türkiye'de varlığını kabul etmek suretiyle, herhangi bir şekilde eğitim verebilmemize şu anki mevzuatımız elverişli değil. Ama bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Türkiye'de, Ermeni ya da başka bir ırktan olan ve statüsü tanımlanamayan çocukların da eğitim hakkından yararlanmaları yönünde çalışma yapılması konusunda bir hazırlığımız var'' diye konuştu.

Tasarının görüşmeleri 3. madde üzerinde sürüyor.