BIST 8.829
DOLAR 34,21
EURO 37,32
ALTIN 2.941,94
HABER /  EKONOMİ

Kaçak telefon devri bitti! Bir bir kapanıyor

Kayıt ücreti ödememek için yurtdışından getirilen telefonlara yaptırılan IMEI kırdırma devri bitti. Son günlerde klon hatlar birer birer kapanıyor.

Abone ol

Yurtdışından alınan telefonlarda IMEI kayıt ücretini ödemeden kaçak yolla kullanılan ve halk arasında "IMEI kırdırma-klonlama" olarak bilinen yöntem artık tarih oldu. Geçen yıl ekim ayında çıkarılan kanunla sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılması için süre 7 yıldan 1 yıla düşürülmüştü.

Sabah'ta yer alan habere göre bir yılın dolmasının ardından bu yolla kullanılan telefonlar da birer birer kapanmaya başladı. Bu işlemi yapan telefoncular, "Herhangi bir sorun yaşanmaz" garantisi verdiği için vatandaşlarla karşı karşıya kalırken, artık yeni telefonlarda klonlama yapmaktan çekiniyor. Mecidiyeköy, Eminönü gibi semtlerdeki telefoncular tarafından sıklıkla uygulanan bu yöntem artık tarih oluyor.

"Biz onlara bir garanti vermedik"

Telefonculara IMEI klonlatan vatandaşlar telefonlarının kapanmasının üzerine işlemi yapan telefoncuların kapısını aşındırıyor. Mecidiyeköy'de IMEI klonlayan bir telefoncu, "Bir haftadır klonlamaya çalışıyoruz olmuyor. Devlet engellemiş. Daha önce telefonlarını klonladığımız kişilerin telefonları da kapanmaya başlamış. Bizden paralarını istiyorlar. Zor durumda kaldık" dedi.

10 gündür klonlamada sorun yaşadıklarını belirten telefoncu, "Telefonu aldığınızda çift SIM ile 8 ay işletmeden kullanabiliyorsunuz. Kalan 4 ay için bu klonlama ücreti alıyorduk. Vatandaş 32 bin TL ödemek yerine verdiğimiz hizmet karşılığında bize 2.500 TL ödüyordu. Biz onlara bir garanti vermedik. Böyle bir risk olduğunu söyledik" ifadelerini kullandı.

Telefon fiyatını düşürüyor

Eminönü'ndeki başka bir telefoncu da IMEI'ini klonladıkları telefonları ikinci elde daha ucuza aldıklarını söyledi. Telefoncu, "Kayıt yapılan bir iPhone 14 Pro Max bugün 45-48 arasına alınır. Ancak telefon kayıtlı değilse bu fiyat 20-25'e düşer. Çünkü klonlanan telefonda muhakkak bir sorun oluşur, bunu vatandaş hemen anlamaz zamanla çıkar. O nedenle biz bu telefonları ikinci elde daha ucuza alıyoruz" dedi.

2025'TE 45 BİN TL OLACAK

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınan IMEI kayıt ücreti tutarının, yüzde 45 artışla 2025 yılı itibarıyla 45.953 TL olacağı belirtiliyor. Yakın zamanda 500 TL'ye çıkan yurtdışı çıkış harcının da 720 TL olması bekleniyor. 2024 başından itibaren yeni kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlenmişti.