Hizbullah'ın askeri kanat sorumlularından Aydın Tamaç Sırbistan-Macaristan sınırında yakalandı.
Abone olTahliye edildikten sonra hakkında tutuklama kararı çıkınca kayıplara karışan Hizbullah'ın askeri kanat sorumlularından Aydın Tamaç, bir TIR'la Almanya'ya kaçarken Sırbistan-Macaristan sınırında yakalandı.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun uzun tutukluluk sürelerini sınırlayan 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından Yargıtay tarafından Ocak ayında tahliye edilen ve daha sonra kayıplara karışan Hizbullah üyelerinden Aydın Tamaç, bir TIR'la Almanya'ya kaçmaya çalışırken, Sırbistan-Macaristan sınırında yakalandı.
Üzerinden sahte kimlik çıkan ve önce gerçek kimliğini reddeden Tamaç, Türkiye'den gönderilen parmak izinin karşılaştırılmasından sonra Türkiye'ye iade edilmek üzere tutuklandı. Hizbullah'ın askeri kanat sorumlularından olan Tamaç'ın Almanya'ya kadar geçeceği bütün güzergahlardaki ülkelerin, Türk İnterpolü tarafından bilgilendirildiği açığa çıktı.
2000 yılında yargılanmalarına başlanan ve davaları 10 yıldır bitirilemeyen 150'ye yakın kişinin ölümünden, yüzlerce kişinin yaralanmasından sorumlu gösterilen Hizbullah üyelerinin dosyaları CMK 102'nin yürürlüğe gireceği bilinmesine rağmen karara bağlanmamıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 102. madde yürürlüğe girdikten sonra aralarında Edip Gümüş ve Cemal Tutar gibi örgüt liderlerinin de bulunduğu 23 ismi tahliye etti.
Daire, bu tahliyelerden 20 gün sonra, dosyayı karara bağladı ve Hizbullah sanıklarını müebbet hapse mahkum etti. Ancak, yeniden tutuklanmaları için aranan Hizbullahçıların hiçbirine ulaşılamadı. Firari Hizbullahçıların tamamı için arama kararı çıkartıldı. Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre, polisin, bu konudaki operasyonları ilk sonucunu verdi ve firari Hizbullahçılardan, müebbet hapis hükümlüsü, askeri kanat sorumlusu Aydın Tamaç, uluslararası bir operasyon sonucunda yakalandı.
İLK YAKALAMA
Alınan bilgiye göre, Tamaç şöyle ele geçirildi:
Emniyet, Tamaç'ın Almanya'ya kaçacağını tespit etti. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı, teknik takipler sonucunda izi İstanbul'da bulunan Tamaç'ın, İstanbul'da faaliyet gösteren bir göçmen kaçakçılığı şebekesinden aldığı yardımla 28 Nisan'da yurtdışına kaçacağını belirledi. Polis, Tamaç'ın İstanbul'dan yola çıkan bir TIR'a gizlendiğini tespit etti. TIR'ın marka model ve plakasını belirleyen ancak, yurtdışına çıkmadan önce ele geçiremeyen İstihbarat Dairesi Başkanlığı, Interpol'ün devreye girmesini sağladı. Türkiye-Almanya güzergahındaki tüm ülkelere araçla ilgili bilgiler "acil" koduyla gönderildi.
Tamaç'ı taşıyan TIR'ın izi Sırbistan'da bulundu. Türkiye'den gönderilen özel notu alan Sırbistan polisi, TIR'ı takibe aldı. Sırp polisi, Macaristan'a giriş yapmadan kısa süre önce sınırda araca operasyon düzenledi. 29 Nisan'da gece yarısı yapılan operasyonda SWAT timleri TIR'da gizlenen ve eşgali verilen Tamaç'ı yakaladı.
KİMLİĞİNİ REDDETTİ
Sırp polisini karşısında görünce şaşkına dönen Tamaç'ın üzerinde yapılan aramada bir Türk vatandaşına ait kimlik çıktı. Gerçek kimliğini kabul etmeyen Tamaç'ın parmak izleri alındı. Bu sırada Türk Interpol Dairesi aracılığıyla Tamaç'a ait parmak izleri Belgrad'a acil koduyla gönderildi. Gözaltına alınan kişinin Tamaç olduğu kesinleşti. Tamaç, bunun üzerine ilk sorgusunda gerçek kimliğini kabul etti. Tamaç, Türkiye'ye iade amacıyla tutuklandı. Sorgulanması amacıyla özel bir ekibin Sırbistan'a gideceği öğrenildi.
ASKERİ KANAT SORUMLUSUYDU
Aydın Tamaç Temmuz 1997'de Bingöl'de tutuklandı. İstanbul'da ele geçirilen örgüt arşivi, Mayıs 2000'de tahliye edilen Tamaç'ın, örgütün askeri kanat sorumlularından olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine yeniden yakalanarak tutuklanan Tamaç'ın dosyası tam 10 yıl boyunca karara bağlanmadı. CMK 102'ye göre tahliye olan ilk Hizbullah grubundan bir hafta sonra sessiz sedasız tahliye edilen Tamaç'ın ismi, diğer gruptan sonra bırakılması nedeniyle kamuoyuna fazla yansımadı. Tahliye olduktan sonra kayıplara karışan Tamaç hakkındaki müebbet hapis cezası, firarından kısa süre sonra 15 Mart 2011'de onandı. Ancak, o tarihten bu yana Tamaç'a ulaşılamadı.