Çiftçi mafyanın kucağında, yediğimiz etin yüzde ellisi ise kaçak! İşte Türkiye'nin ziraat gerçeği!
Abone olTürkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde çiftçinin ''çek-senet mafyasının eline düştüğünü'' kaydederek, buna bağlı arazi satışlarının başladığını söyledi.
Kaçak et tüketiminin de ''ürkütücü boyutlara ulaştığını'' ifade eden Yetkin, Türkiye'de tüketilen toplam 1 milyon 200 bin ton etin yarısının ''kaçak et'' olduğunu dile getirdi. Yetkin, İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, çiftçinin, üreteceği mahsulü verme taahhüdüyle bazı tüccarlardan para aldığını, ancak daha sonra bu kişilerin mahsul iyi olmadığı gerekçesiyle parayı,
yüksek faizlerle tahsil etmeye çalıştığını anlattı. Bazı çiftçilerin anlaşma sırasında boş senede imza attığını da dile getiren Yetkin, uygulamanın, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın görüldüğünü söyledi. ''Çiftçi çek-senet mafyasının eline düşmüş durumda'' diyen Yetkin, çiftçilerin borçları kapatabilmek için arazileri elden çıkarmaya başladığını kaydetti.
Yetkin, üretim maliyetinin arttığını buna karşılık satış fiyatlarının düştüğünü ifade ederek, çiftçinin zor durumda olduğunu ve yetkililerden yardım beklediğini vurguladı.
KAÇAK ET
Kaçak et sorununa da değinen Yetkin, Gürcistan, İran, Irak'tan her gün ortalama 4-5 bin canlı hayvanın sınırlardan kaçak sokulduğunu kaydetti.
''Kaçak gelen bu hayvanların, kulaklarına 1 gecede küpe takılarak yasal hale getirildiğini'' ifade eden Yetkin, ''1 milyon 200 bin ton et tüketiliyor. 400-500 bin ton kayıt altında et üretildiğini düşünecek olursak, et tüketiminin yüzde 50'si kaçak et'' dedi. Kaçak et tanımına, yurtdışından kaçak getirilen canlı hayvan ve etin yanı sıra yurtiçindeki denetimsiz kesimlerin de girdiğine dikkati çeken Yetkin, oluşan bu tablonun, rekabet koşullarını, dolayısıyla kayıtiçinde hizmet veren işletmeleri olumsuz etkilediğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hayvan hastalıklarıyla ilgili bir rapor hazırladığına da işaret eden Yetkin, bu raporda, hayvan hastalıklarının 2,7 milyon YTL maliyet oluşturduğunun belirtildiğini ancak sektördeki toplam etki düşünüldüğünde rakamın, 5-6 milyon YTL olarak hesaplanması gerektiğini söyledi.