BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,58
ALTIN 3.020,80
HABER /  GÜNCEL

Kaçak et skandalında yeni perde!

Mersin'de ortaya çıkan et skandalıyla ilgili yeni bir iddia daha ortaya çıktı. Buna göre 1044 ton olarak saptanan kayıp et miktarı 5 bin tona çıkabilir.

Abone ol
MERSİN'de gümrük antrepolarında başlatılan ithal kırmızı et operasyonunu derinleştirilirken, ilk etapta 1044 ton olarak saptanan kayıp et miktarının 5 bin tona ulaşabileceği öne sürüldü. 5 antrepodan 4'ünde sayım devam ederken, kaçakçılığın güvenlik kameraları yere doğru çevrilerek ve mühür bozulmadan kapının açılır hale getirilmesiyle yapıldığı, ayrıca yan taraftaki kuru antrepodan etlerin bulunduğu soğuk antrepoya harici kapı açıldığı belirlendi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bizzat el koyduğu ithal kırmızı et kaçakçılığında Irak'a transit gönderilmek üzere yurda sokulan ve piyasa değeri 28 milyon lira olarak açıklanan etlerin kaybolmasıyla ilgili Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, 11 kişi hakkında işlem yapılırken, çok sayıda kişinin de arandığı öğrenildi.
 
4 ANTREPODA SAYIM SÜRÜYOR
 
Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin 4 Kasım'dan beri yürüttüğü operasyon derinleştirildi. Çay Mahallesi'ndeki Mefa isimli antrepoda yapılan sayımda 1044 ton kırmızı etin kaybolduğu ortaya çıkartılırken, 4 antrepodaki sayımın devam ettiği öğrenildi. Buralardaki sayımların tamamlanmasıyla kaybolan et miktarının 5 bin tona ulaşabileceği öne sürüldü.
 
2 ÇUVAL DOLU ETİKET ÇÖPTE BULUNDU
 
Çay Mahallesi'ndeki antrepodaki sayımda kemiksiz bufalo veya sığır eti bulunması gerekirken, kolilerde tavuk kıyması ve kırıntılarının bulunduğu, bazı kutuların ise boş olduğu, ambalajların orijinalliğinin bozulduğu, yabancı menşeli kırmızı et olduğunu gösterir etiketlerin de 2 çuvala doldurulup, çöpe atıldığı rapor edildi.
 
MÜHÜRLÜ KAPIYA DÜZENEK
 
Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, kırmızı et kaçakçılığının antrepoların çift kanatlı kapısının mührü kırılmadan gerçekleştirildiğini, güvenlik kameralarının yere doğru yönlendirildiğini, ayrıca kuru antrepodan soğuk hava antreposuna bir kapı açılarak giriş, çıkış sağlandığını ortaya çıkardı.
 
Gümrük ekipleri, antrepoda mühür ve kapı düzeneği konusunda şu çarpıcı tespitleri yaptı:
 
"Mühürlenen giriş kapısının haricinde antreponun 1 numaralı kuru deposuna açılan PVC'den yapılmış küçük bir kapı olduğu, bu kapıdan 11 numaralı soğuk hava deposuna giriş, çıkış yapılabildiği belirlendi. Ayrıca söz konusu 1 numaralı kuru deponun kepenk şeklindeki kapısından araçların yük alıp verebileceği, 2 numaralı kuru depoya açılan kapısı olduğu, 2 nolu kuru yük deposunun antrepo sahasına açılan ana kapısının mühürlense dahi mühür bozulmadan çift kanatlı olarak bir tarafa çekilerek açılabildiği, 2 numaralı kuru depoya açılan kapısı olduğu, bu kuru yük deposundan 11 numaralı soğuk hava deposuna girilebildiği tespit edildi. Ayrıca antrepo içerisindeki güvenlik kameralarının birçoğunun yönlerinin zemine doğru çevrilmiş olduğu görüldü."
 
'BİR DEFADA 1044 TON'
 
Mersin Gümrüğü'ne gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, ortaya çıkan kırmızı et vurgunun detaylarını bizzat kendisi açıklayarak şunları söylemişti:
 
"Mersin 2012- 2013 yılları ortalaması, kaçak et tespiti 300 ton civarında idi. Bir defada 1044 ton kaçak et tespit edilmesi bu anlamda kayda değerdir. Kaçak etin piyasa değeri 28 milyon lira civarı. Hem para cezası hem de hapis cezası gerektiren fiildir. Gümrük idaremiz en kısa sürede yaklaşık 77- 78 milyon liralık bir ceza tatbik edecektir. İlk yaptığımız hesaplara göre. Bu cezanın tahsili içinde gerekli tedbir kararı alınacaktır. Cumhuriyet Savcılığı ve yargımızda soruşturuyor. Onunla ilgili gerekli işlem yapılıyor. Organize olarak yapılmışsa 1.5 yıl ile 7 yıl arasında cezası olacaktır. Bunun takdiri tabi ki yargımıza aittir."