BIST 9.916
DOLAR 35,15
EURO 36,59
ALTIN 2.961,48
HABER /  GÜNCEL

Kaçak elektriğin faturası ağır

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, kaçak elektriğin maliyetinin 1.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Abone ol

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, kaçak elektrik kullanımından doğan kaybın Türkiye'ye maliyetinin 1.5 milyar dolar olduğunu bildirdi.

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ile Başkent Elektrik yetkilileri ile birlikte yapılan operasyonlara ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek bilgi verdi.

Emniyetle yapılan operasyonların üç halkadan oluştuğunu kaydeden Keklik, ilk operasyonun, alınan duyum ve istihbaratlar sonucunda Ostim'de bir atölyede gerçekleştirildiğini söyledi. Keklik, 31 Aralık 2003'te gece yapılan bu operasyon sonucunda sahte mühür imalatıyla ilgili mühür kalıplarının, klişelerinin ve bu imalatları yapan kişilerin yakalandığını belirtti.

Keklik, operasyonun ikinci halkasında ise mühürlerin ve kalıpların kimlerin kullandığına yönelik yapıldığıyla ilgili olarak "Büyük iş yerlerinde bu bu mühürleri kullanarak, elektrik sayaçlarında, endeksleri düşürmeye yönelik olarak bu kaçakçılığı yapan elemanlar tek tek yakalandı, gözaltına alındı" dedi.

Operasyonun üçüncü halkasının da kaçakçılığın hangi iş yerlerinde yapıldığına dair olduğunu tesbit etmek için yapıldığını ifade eden Keklik, bu operasyonların dün (3 Aralık 2004) yapıldığı ve yakalanan kişilere yer gösterme tatbikatlarının yaptırıldığı bilgisini verdi.

OPERASYONLAR DEVAM EDECEK

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, kaçak elektrik kullanımına ilişkin Türkiye genelinde çalışmaların sürdüğünü belirterek, "İz sürme çalışmalarımız devem ediyor. Yaptığımız tesbitlerde var. Tahkikatı Türkiye genelinde de yaygınlaştırmış durumdayız" dedi.

Türkiye genelinde bu kaçakçılığın 1.5 milyar dolarlık bir maliyetinin söz konusu olduğunu söyleyen Keklik, bu kaçakçılığın özellikle büyük iş yerlerinde ve büyük kullanıcılarda olan bir kaçakçılık türü olduğunun altını çizdi. Elektrik kaçakçılığına ilişkin istatistiki bilgiler veren Keklik, yapılan mücadele sonucunda büyük tasarruflar elde ettiklerini söyledi.

Ankara'da 2002 yılı sonu itibariyle yüzde 18 olan kaçak kullanımın şuan itibari ile yüzde 13'e düşürüldüğü bilgisini veren Keklik, bu çalışmalardan 26 trilyonluk bir kazanım elde edildiğini söyledi. Türkiye genelinde TEDAŞ'ın yapmış olduğu hesaplarda aşığı yukarı 2002 yılı itibari ile yüzde 25 olan kaçak kullanım oranın 2003 yılı sonu itibari ile yüzde 19-20 arasına indirildiğini açıkladı.

OPERASYONLARDA 57 KİŞİ YAKALANDI

Keklik, yılbaşı gecesi yapılan operasyonlar sonucunda toplam 57 kişi yakalandığını, 5 tanesinin TEDAŞ'a hizmet alımı yolu ile endeksleri okuyan firma elemanları olduğunu ve 18 kişinin ise bu kaçak mühür, klişe, kalıp imalatlarını yapan elemalanlar olduğunu söyledi. Keklik, yakalanan 57 kişinin sorgusunun emniyette alındığını savcılığa çıkarıldıklarını belirtti.

KAÇAKÇILIĞI BÜYÜK FİRMALAR YAPIYOR

Keklik, TEDAŞ olarak 1164 büyük iş yerinde kaçak elektirik kullanımı tesbit edildiğini, soruşturmanın yargıya intikal etmesinden dolayı kaçak elektrik kullanımı yapan büyük firmaların isimlerinin açıklanmasının şuan doğru olmayacını söyledi.

Gazetecilerin operasyonlara ilişkin sorularını yanıtlayan Keklik, bir gazetecinin 'Büyük iş yerleri olarak kastettiğiniz kaç iş yeri kaçak elektrik kullanıyor' şeklindeki sorusuna, "Bir çok iş yeri var. Ayrıca bizim yaptığımız tesbitlerde büyük iş yerlerinde 1164 tane iş yerinin kaçak kullanımdan dolayı kaçak mühür kullandıklarını tesbit ettik.

Tabii bu operasyonda kullanılan sahte mühürlerin hepsini ihtiva etmiyor. Onun için yapılan tesbitler bu kaçakçılığın küçük bir boyutu. Bunların hepsine ulaşmak için bizim çalışmalarımız devam ediyor. İz sürüyoruz. Yaptığımız tesbitler var. Bunlar olgunlaştığı zaman mutlaka operasyonları gerçekleştireceğiz" dedi.

ELEKTRONİK SAYAÇLARA DA GÖZ HAPSİ

Keklik, TEDAŞ'a elektronik sayaçlarla ilgili olarak da kaçak elektirik kullanımının olduğuna dair istihbarat geldiğini ve çalışmaları bu yöne de kaydırdıklarını söyledi. Keklik, "Bu yönde yaptığımız tesbitler var. Bununla ilgili de iz sürme çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Keklik, ele gecen sahte mühür ve klişelerin gerçekleriyle ayrıt edilmesinin de çok güç olduğunu da belirterek mühürlerin darphaneye gönderilip, gerçek olup olmadığını ancak tesbitini edebildiklerini söyledi.

TEDAŞ İHALE SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEYECEK

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, yeni yılda sayaç okuma, tahakkuk işleri gibie hizmetlerin verildiği firmalarla ilgili olarak sözleşmelerin yenileneceğini açıkladı. Keklik, "Bu yıl içerisinde biz kayıp, kaçak tahakkuk, sayaç okuma gibi işlemleri firmalara ihale ederken tüm bunların hepsinin sorumluluğunu da üzerlerine yükleyeceğiz. Şimdiye kadar yapılan uygulamalarda firma, endeksleri okuyordu.

Ancak kaçak kullanımdan dolayı hiçbir bir sorumluluğu yoktu. Bunlar hep kurum üzerinde kalıyordu. Bundan sonra yapacağımız uygulamada mutlaka bize bu hizmetleri veren firmaların kaçak kullanımdan da sorumlu olacak şekilde sözleşmelerimizi değiştireceğiz" dedi. Keklik, ayrıca basın toplantısında, bir soru üzerine kaçak elektiriğin önüne geçilmesi için kurum olarak çalışmalarının bulunduğunu ancak bunun tam önlenmesinin mümükün olmadığını belirtti. Keklik, bu konuda şunları kaydetti:

"Bununla ilgili çalışmalarımız var. Bunlar plastik mühür uygulamaları, kodlu mühür uygulamaları var. Elektronik kodlar kullanarak yapılan uygulamalar var. Plastik mühür uygulaması daha çok İstanbul'da uygulanıyor.

Ancak bununla ilgili de bizim daha güvenli bir sistem konusunda çalışmamaz var. Ancak bütün bunların hepsi kaçak elektriği önler anlamında değil. Sayaç olayı, endeks düşürme olayı kaçak elektrik kullanımının sadece bir metodu".