BIST 10.011
DOLAR 35,42
EURO 36,54
ALTIN 3.048,82
HABER /  GÜNCEL

Kaçak cep telefonuna servet ödedik

Türkiye’ye 1994 yılından bu yana kayıtlı ya da kayıtsız olarak yaklaşık 135 milyon adet cep telefonu getirildiği ve bu telefonlara ödenen döviz miktarının 27,5 milyar doları bulduğu bildirildi.

Abone ol

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 1994 yılından 31 Aralık 2009 tarihine kadar ticari yollardan ithalatı yapılan cep telefonu sayısının, yaklaşık 105 milyon 880 bin adet olduğunu, bu rakama yolcu beraberinde getirilen cihazların da dahil olduğunu kaydetti.

Dursun, 2005 yılında yürürlüğe giren kanun çerçevesinde kayıt dışı durumunda olan ve kayıt altına alınan 19 milyon adet cep telefonu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Mobil Cihaz Kayıt Sisteminde 2009 yılı aralık ayı itibariyle sinyali alınan, ancak, kayıt dışı olduğu belirlenen 10 milyon 500 bin adet cihaz var. Bu rakamlar toplandığında, 1994 yılından bugüne kadar Türkiye’ye kayıtlı ya da kayıtsız olarak getirilen toplam cihaz sayısının yaklaşık 135 milyon adet olduğu ortaya çıkıyor. Bu tarihteki mobil abone sayısı ise 63,6 milyon.”

Söz konusu telefonların tamamının ithal olduğuna dikkati çeken Dursun, “Bu telefonlar, resmi yollarla ya da kaçak olarak gelse de, cebimizden çıkan parayla gelen cihazlar. 16 yılda cep telefonuna verdiğimiz döviz 27,5 milyar doları buluyor. Gelen 135 milyon adet telefondan yaklaşık 72 milyon adedi ise artık atıl durumda. Bu cihazların toplam bedeli de 18 milyar dolar” dedi.

“GENERAL MOBİLE YERLİ ÜRETİM BİR CEP TELEFONU GELİŞTİRDİ”

Cep telefonları nedeniyle Türkiye’nin önemli bir döviz kaybı yaşadığının altını çizen Dursun, son zamanlarda ise yerli cep telefonu üretimi çabalarının olduğunu söyledi.

Bu kapsamda General Mobile firmasının, yerli üretim bir cep telefonu geliştirdiğini belirten Dursun, “Cihazın üretimine başlandı ve bu ay içinde lansmanının yapılması planlanıyor. Belki bu telefonun yüzde 100 yerli üretim olması mümkün değil, ancak, tasarımı ve içerisindeki yazılım Türk mühendisler tarafından yapıldı ve arkasında ’Made in Turkey’ yazacak” dedi.