BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,59
ALTIN 3.008,42
HABER /  GÜNCEL

Kaçak akaryakıta sıkı denetim

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, denetimlerinde en fazla kaçak akaryakıtı beyaz bayraklı istasyonlarda tespit etti. Bakanlık kaçak akaryakıta karşı etkin denetime geçiyor.

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın akaryakıt denetimlerinde, beyaz bayraklı (Herhangi bir firmaya bağlı olmadan çalışan akaryakıt istasyonu) akaryakıt istasyonlarında kaçak akaryakıt tespit edildi.

Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Atilla Şahin, "Denetimlerimizde en fazla beyaz bayraklı istasyonlarda ve tankerlerde kaçak akaryakıta rastladık" dedi.

Türkiye'nin ölçü ve standardı konusunda yapacakları çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Atilla Şahin, "Türkiye'nin en büyük sorunu denetim. Türkiye'de insandan çok sayaç var. Ama hepsi denetimden mahrum bırakılmış. Hepsi kağıt üzerinde 'yapıldı' diye gösteriliyor. Türkiye'de ölçen ve tartan aletlerin denetimini yapacağız" diye konuştu.

4 milyarlık kaçak

Türkiye'nin 30 milyar dolarlık akaryakıt piyasasından 4 milyar dolarının kaçak yollarla ülkeye giren akaryakıtın oluşturduğunu ifade eden Şahin, denetimlerinde kaçak akaryakıt tespit ettikleri yerlere 71 bin YTL'den 714 bin YTL'ye kadar para cezası uygulayacaklarını açıkladı. Şahin, "Jandarma ve Emniyetle görüşüyoruz. Programı ortak yapacağız. Bunu kaçakçılıkla, yolsuzlukla mücadele eder gibi üzerine gideceğiz" dedi.

Denetçi de denetlenecek

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu arasında, Petrol Piyasası'nda Yapılacak Denetimlere İlişkin Protokol ile 1 Temmuz'dan itibaren denetimler başlayacak. Şahin, çapraz denetim yapacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Samsun'da ekibimiz var. Samsun'daki ekibe 'Giresun'da bir zarfın var onu al.' O zarfın içinde bir takım benzinliklerin isimleri olacak, 4 saat içinde denetçi oraya gidip denetimini yapıp, bize sonucunu bildirecek. Kimin nereyi denetleyeceği bilinmeyecek. O denetimi yapıp yapmadıklarını ilgili yerin kaymakamlığına soracağız. Hatta kendimiz bile o ekip oraya gitti mi gitmedi mi diye takip yapacağız" dedi. Şahin, kaçak akaryakıtın araçların ömrünü kısalttığını da belirterek, "Toyota Türkiye'ye dizel modellerini getirmiyor. Niye getirmiyor? Ne kadar kaçak akaryakıt var, bundan endişe ediyor. Arabada sürekli arıza yaparsa arabanın markası kamuoyunda kötü konuşulur" diye konuştu.

Haber: Songül Selvi
Kaynak: