BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Kaçak ağaç kesiminden 'milyarlarca dolar rant'

Dünya Bankası'nın raporuna göre, kaçak orman kesiminden elde edilen rant 10 milyar doları aşarken, her saniye bir futbol sahası büyüklüğünde orman alanı yok oluyor.

Abone ol

Dünya Bankası'nın yayımladığı bir rapora göre, kaçak ağaç kesimi dünya çapında 10 ila 15 milyar dolarlık bir rant yaratıyor.

"Ormanlar için Adalet" başlıklı raporda, kaçak ağaç kesimini organize suç örgütlerinin yürüttüğü ve elde edilen kârın büyük kısmının, yolsuzluğa bulaşmış yetkililere gittiği belirtiliyor.

Kaçak ağaç kesiminden etkilenen ülkeler arasında Endonezya, Malezya ve bazı Batı Afrika ülkeleri bulunuyor.

Dünya Bankası, bazı ülkelerde kaçak kesimden sorumlu olanlar hakkında yürütülen soruşturmaların olumlu yönde büyük bir etki yaptığını vurguluyor ve diğer ülkelere de aynı yönde adım atma çağrısında bulunuyor.

Bağışçı ülke ve kurumlara da, kolluk kuvvetlerinin yasadışı kereste ticaretiyle mücadele kabiliyetini arttıran programlara kaynak sağlamaları tavsiye ediliyor.

Dünya Bankası Yetkilisi Jean Pesme, "Kaçak kesim işindeki organize suç orgütleriyle, tıpkı uyuşturucu satan ya da haraç alanlarla olduğu gibi mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.

Saniyede bir futbol sahası

Raporda, her bir saniyede, bir futbol sahası büyüklüğünde orman alanının kaçak kesime kurban gittiği belirtiliyor.

Dünya Bankası'nın çalışmasında, kaçak kesimden elde edilen orman ürünlerinin ticaretiyle, uyuşturucu ticareti gibi mücadele etmek için bazı yöntemler öneriliyor.

Ancak raporda, "şu anda bu alanda işlenen çoğu suç ya görülmüyor, ya ihbar edilmiyor, ya da aldırış edilmiyor" deniyor.

Çalışmada, "Nadiren yapılan soruşturmalar, çoğunlukla amatör ve sonuca ulaşmıyor. Mahkemeye kadar giden dosyalarda ise yoksulluk nedeniyle kaçak kesim yapmak zorunda kalan bireyler yargılanıyor" deniyor.

Ama, Endonezya ve Papua Yeni Gine gibi ülkelerde kaçak kesimle mücadelede gelişmeler kaydedildiği ve suç örgütlerinin üst düzey üyelerinin de yargı önüne çıkartıldığı vurgulanıyor.

Yasal düzenleme

Raporda, Batı ülkelerindeki tüketici ve işletmelerin de kaçak kesimle mücadelede büyük bir rol oynayabileceği söyleniyor.

ABD'de üç yıl önce ilgili yasada değişiklik yapılmış ve ülkede faaliyet gösteren şirketlere, orman ürünlerini yasal yollardan edindiklerini kanıtlama zorunluluğu getirilmişti.

Ünlü gitar imalatçısı Gibson gibi bazı şirketler hakkında, bu yasayı ihlal ettikleri gerekçesiyle soruşturma yürütülüyor.

Avrupa Birliği de, benzer bir yasal düzenlemeye gitti.

Japonya ve Çin'e de benzer yasalar çıkartmaları çağrıları yapılıyor.