Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "28 bin 163 öğretmenin bakanlığımızdan ilişiği kesildi. Yaklaşık 20 binin üzerinde de öğretmeni açığa aldık" dedi. Öğretmen açığının nasıl kapatılacağını anlattı.
Abone olMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 28 bin 163 öğretmenin bakanlıklarıyla ilişiğinin kesildiğini belirterek, "Yaklaşık 20 binin üzerinde de öğretmeni açığa aldık, onlar hakkında da inceleme devam ediyor." dedi.
Yılmaz, AK Parti Sivas İl Başkanlığınca Kale Çay Bahçesinde düzenlenen bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, eğitimin bu ülkenin geleceğine yapılan yatırım olduğunu söyledi.
SOKAĞA ÇIKIYORUZ DENİNCE ÇIKACAK NESİL YETİŞTİRECEĞİZ
Milli değerleri donanmış, bununla gurur duyan, evrensel değerlere açık, kendine öz güveni olan ve yeni 15 Temmuzlar olduğunda da 'haydi sokağa çıkıyoruz, vatanını, milletini, değerlerini, bayrağını korumak istiyoruz' denildiğinde sokağa çıkan yeni nesiller yetiştirmenin gayreti içerisinde olunduğunu vurgulayan Yılmaz, insanları 21. yüzyıla hazır hale getirmek istediklerini ifade etti.
Yılmaz, bu ülke halkının demokratik, özgür ve bağımsız bir şekilde ve refah içerisinde yaşamak istediğini dile getirdi.
ATILAN VE AÇIĞA ALINAN ÖĞRETMENLERİN SAYISI
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığında ilişiği kesilen ve açığa alınan öğretmen sayıları hakkında da bilgi veren Yılmaz, şöyle konuştu:
"28 bin 163 öğretmenin bakanlığımızdan ilişiği kesildi. Başka ne oldu, yaklaşık 20 binin üzerinde de öğretmeni açığa aldık, onlar hakkında da inceleme devam ediyor. Toplam 50 bine yakın."
ÖĞRETMEN AÇIĞA NASIL KAPATILACAK?
MEB'in norm fazlası 41 binin üzerinde öğretmeni olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, öğretmen açığı sorunu yaşanmayacağını söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu: "Ne demek norm fazlası, bizim öğretmenimiz fakat etkin olarak değerlendiremiyoruz. Dolayısıyla norm fazlası 41 bin öğretmenimizle birlikte geçen şubatta aldığımız 30 bin öğretmenimiz vardı, onlar da bu eğitim-öğretim yılında başlayacaklar. 40 bin norm fazlası, 30 bin yeni aldığımız öğretmen 70 bin. Dolayısıyla ayrılandan daha fazla öğretmen 2016-2017 eğitim-öğretim yılında eğitim programımıza dahil olacaktır. Bu arada 20 bin öğretmeni de tekrar milli eğitim camiasına, ailesine, kurumumuza kazandırmak için de mülakatlar, çalışmalar devam ediyor. 40 bin norm fazlası öğretmenimizi etkin kullanacağız, şubatta atadığımız 30 bin öğretmenimizi göreve başlatacağız ve 20 bin öğretmenimizi de inşallah ekim ayı içerisinde mülakatları tamamlanırsa göreve başlatacağız. İstiyoruz ki eğitimde en ufacık bir sıkıntı olmadan bu dönemi atlatalım."
15 ÜLKEDEKİ 65 OKUL MAARİF VAKFI'NA DEVREDİLECEK
Türkiye Maarif Vakfı'nın kurulduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 15 ülkedeki 65 okulun bu vakfa devredileceğini ifade etti.
FETÖ'NÜN YURTDIŞINDAKİ OKULLARI
Yılmaz, FETÖ'ye ait yurt dışındaki okulların da Türkiye Maarif Vakfına devriyle ilgili çalışma yapıldığını anlatarak, "Kendi ülkesinin değerlerine ihanet etmiş yapının da yurt dışında olan okulları o devletler tarafından 'bunlar tarafından sürdürülmesine değil de Türkiye Cumhuriyeti Devleti veya hükümeti tarafından sürdürülmesini kabul ediyoruz' diyenler yine orada okulu da alacaklardır ve Türkiye Maarif Vakfıyla devam edecek inşallah." değerlendirmesini yaptı.
ÖZEL OKULLARIN PAYI ARTIRILACAK
Bu dönemde 860 özel okul açıldığını ve özel okulların devlet okulları içerisindeki payının yüzde 13,5 olduğunu, bu oranı artırmak istediklerini vurgulayan Yılmaz, 10 bin 291 yeni dersliğin eğitime kazandırıldığının altını çizdi.
MESLEK LİSESİ AÇANLARA TEŞVİK
498 engelli öğretmen ataması yapıldığını, mesleki ve teknik eğitime giden öğrencilerin desteklendiğini aktaran İsmet Yılmaz, "Eskiden organize sanayi bölgeleri içerisinde açılan mesleki ve teknik eğitime giden öğrencileri destekliyorduk. Şimdi organize sanayi bölgeleri dışında açılan mesleki ve teknik eğitime giden öğrencileri de eğitim konusuna bağlı olarak öğrenci başına 4 bin 270 lirayla, 6 bin 675 lira arasında destek veriyoruz. İstiyoruz ki eğitimin istihdamla bağı kurulsun, okulu bitirenler işsiz kalmasın." dedi.