BIST 9.916
DOLAR 35,15
EURO 36,61
ALTIN 2.959,71
HABER /  GÜNCEL

Kaç kişinin takip edildiğini bilmiyorum

Paralel yapıya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu eski Emniyet Müdürü Yur...

Abone ol

Paralel yapıya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün, emniyette 108 sayfa ifade verdi. Hakkındaki casusluk suçlamasını kabul etmeyen Atayün ifade verirken dört günlük gözaltı süresi dolduğu için ‘Başbakanı hangi yetki ile dinlendiniz? Dinlemeleri başka yerlere servis ettiniz mi?’ gibi sorular yanıtsız kaldı.
Paralel yapıya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yaklaşık 10 saat ifade verdi. İfade işleminin başında Atayün’e ‘siyasal veya askeri casusluk’, ‘suç uydurma’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal etme’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı kaydetme ve resmi belgede sahtecilik’ ile suçlandığı belirtildi. Kendisine yöneltilen casusluk suçunun işlenmesinin ‘alçaklık ve şerefsizlik’ olduğunu ifade eden Atayün, “Bu suçu her kim işlediyse mutlak cezalandırılmalıdır” dedi.
‘Selam Tevhid örgütü soruşturmaları ile ilgili talimatı siz mi?’ verdiniz sorusu üzerine Atayün, soruşturmaya talimat verme yetkisinin cumhuriyet savcılarında olduğunu belirterek, “Soruşturma talimatlarını sorumlu cumhuriyet savcıları vermiştir” dedi. Soruşturmanın Bursa’da Kamile Yazıcıoğlu’nun ifadeleri üzerine başlatıldığını belirten Atayün, “Soruşturma hakkında İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’a bilgi verdim. Çapkın’da soruşturma kapsamında İran’ın ülkemizde yürüttüğü illegal faaliyetleri hassas olarak takip etmemiz konusunda talimatlarını iletti” diye konuştu.

“KAÇ KİŞİNİN TAKİP EDİLDİĞİNİ BİLMİYORUM”
Selam Tevhid örgütünün Yargıtay tarafından da ‘terör örgütü’ olarak onaylandığını ifade eden Atayün, soruşturma kapsamında bugüne kadar tam olarak kaç kişinin takip edildiğini bilmediğini ifade etti. Selam soruşturması ile ilgili yapılan her işlemin savcılık talimatı ve mahkeme kararı ile gerçekleştiğini ifade eden Atayün, “Yasaya aykırı olan hiçbir işlem yapılmamıştır” dedi.

“DİNLEMELERDE ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ OLMAZ”
Emniyetin “Savcılığa teslim edilen dosyada, şüphelilerin özel hayatı ile ilgili görüşmelerin neden tape (döküm) yapıldığını nasıl açıklarsınız?” sorusuna ise Atayün, “Mahkeme kararı ile yapılan dinlemelerde özel hayatın gizliliği söz konusu olmaz. Özel hayatın gizliliği takibi şikayete bağlı bir suçtur. Benim görev yaptığım zaman içinde şüphelilerin hiçbirinin özel hayatının gizliliği ihlal edilmemiştir. Suçlamayı kabul etmiyorum” diye cevap verdi.
‘Soruşturma kapsamında birçok siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve iş adamlarının somut bir delil elde edilerek mi’ dinlendiği yönündeki soruya Atayün tepki gösterdi. Lehine olan evrakların soruşturmada gizlendiğini belirten Atayün, “Benim yasaya aykırı bir işim olmamıştır. Anayasaya göre her kim olursa olsun kanun önünde eşittir. Kimin şüpheli olacağına savcı karar verir. Savcının verdiği görevi yerine getirmemek suçtur. Yasadışı olarak kimseyi dinlediğimiz noktasında bir isnat yoktur” dedi.

GÖZALTI SÜRESİ DOLDU SORULAR YANITSIZ KALDI
Sorgusu devam eden Yurt Atayün’ün dört günlük gözaltı süresinin dolmasına az bir süre kalması üzerine Savcı irfan Fidan, Atayün’ün adliyeye sevkini istedi. Gözaltı süresinin dolduğunu ifade eden Atayün, bundan sonra kendisine yöneltilen sorulara cevap vermeyeceğini, sorulara savcılık makamında cevap vermeye devam edeceği belirtti. Ancak polis, Atayün cevap vermese de tutanaklara soruları yazdırmaya devam etti. Atayün’ün cevap vermemesi üzerine Başbakanın dinlenmesi ve casusluk iddialarının da aralarının da bulunduğu 14 soru yanıtsız kaldı. Sorular arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hangi yetki ile görüşmesinin dinlendiği ve kayıt altına alındığı sorusu da yer aldı. Yanıtsız kalan ikinci soru ise, ‘MİT Başkanı Hakan Fidan’a ’Emin’ kod ismini vermenizdeki amaç ne ve ulusal güvenlikle ilgili görüşmeleri başka bir yerlere servis ettiniz mi?" oldu.
Adliyeye sevk edilen Yurt Atayün’ün dört günlük gözaltı süresi dolduğu için savcılık ifadesi alınamadı. Savcı İrfan Fidan, ifadesini almadan Atayün’ü doğrudan tutuklama istemiyle mahkeme sevk etti.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in danışmanı olarak görev yapan Adnan Boynukara’nın da iletişim tespitinin yapıldığı belirtildi. Ergin’in Boynukara’nın telefonu ile yaptığı görüşmeler arasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ile HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan olduğu belirtildi. Savcılık, bu görüşmelerin de büyük bir kısmının devlet politikası ve güvenlik açısından önem arz ettiği ve gizli kalması gerektiğini değerlendirdi. Atayün’e "Suç soruşturması ile ilgisi olmayan görüşmeleri niçin tape yaptınız?" sorusu yöneltildi. Atayün, bu sorulara savcılık makamında cevap vermeyeceğini belirterek yanıtlamadı.

İFADE DEĞİŞTİRMEK İSTEDİ, KAMERA KAYDININ SİLİNMESİNİ TALEP ETTİ
Öte yandan emniyette sorgulanan Atayün, ifadeye ara verildikten sonra, “Önceki saatlerde vermiş olduğum ifadede değişiklik yapacağım. Bu nedenle ifademin kayda alındığı önceki kamera görüntüleri silinsin” talebinde bulundu. Atayün’ün talebi savcı İrfan Fidan’a iletildi. Fidan, söz konusu kayıtların silinmemesi talimatını verdi. Bunun üzerine Atayün, “Öğleden önceki ifademde geceden uykusuz kaldığım için belirttiğim bazı hususları düzeltmek istiyorum. Görüntülü kayıt alınırken rızam sorulmadı. Kayda izin vermiyorum. İznim dışında yapılacak tüm kayıtlar hukuka aykırı olacaktır” dedi. Bu sözler tutanağa yansıdı.