"Kabızlığın en önemli nedenleri yetersiz ve dengesiz besin tüketimi ve fiziksel aktivitenin az olmasıdır" diyen Diyetisyen Cansu Temel, kabızlığa iyi gelen besinleri sıraladı.
Abone olHalk arasında kabızlık olarak bilinen konstipasyon, çok sık rastlanan önemli bir sindirim sistemi şikayetidir. 3-4 günden fazla tuvalete çıkamama kabızlığın en önemli belirtisidir. Bu durum karında şişkinlik, gaz problemi, karın ağrısı gibi şikayetlere de neden olabilir. Aynı zamanda metabolizmanın da yavaş çalışması kabızlığın nedenleri arasındadır. Yavaş çalışan metabolizmada sindirim sistemi ve kilo artışı sorunları da sık görülebilir.
Kabızlığın nedenleri; Kabızlığın en önemli nedenleri yetersiz ve dengesiz besin tüketimi ve fiziksel aktivitenin az olmasıdır. Düzensiz beslenme, yetersiz sıvı alımı, tek yönlü besin tüketimi ve posadan fakir beslenme kabızlık şikayetinin görülmesine neden olur. Sindirim ve hazımsızlık şikayetlerinin yaşanmaması için tercih edilen besin çeşitlerine özen gösterilmesi gerekir.
Nasıl beslenmeli?: Özellikle posadan zengin mevsim meyve ve sebzeleri; tam buğday, tahıl, çavdar, kepek gibi esmer ekmek çeşitleri; kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyat çeşitleri günlük beslenme planında yer almalıdır. Öğlen ve akşam yemeklerinde zeytinyağı eklenmiş bol yeşillikli salatalar tercih edilebilir. Probiyotik açısından zengin olan kefir ve yoğurt tüketimine ağırlık verilebilir. Kuru kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi lif içeriği fazla olan kuru meyve çeşitleri ara öğünler tüketilebilir.Kronik ve uzun süren bir kabızlık şikayeti var ise sabahları aç karnına zeytinyağı veya çörek otu yağı içilebilir.Günlük alınan sıvı miktarını arttırmak ve bağırsakları çalıştırmak için öğlen ve akşam öğünlerinde çorba içilebilir.Tercih edilen besin çeşitleri kadar günlük içilen su miktarı da önemlidir. Ortalama 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir.