BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,27
ALTIN 2.843,27
HABER /  GÜNCEL

Kabil'de evlere pizza servisi

Girişimci kime denir? Muhammed İsmail Aarefi BBC muhabirleri Shogufa Anwari ve Tom Santorelli'ye, Kabil'in evlere servis yapan ilk pizzacısını nasıl kurduğunu anlattı.

Abone ol
Girişimci kime denir? Muhammed İsmail Arifi, BBC muhabirlieri Shogufa Anwari ve Tom Santorelli'ye Kabil'in ilk evlere servis yapan pizzacısını nasıl kurduğunu anlattı.

Muhammed İsmail Arifi, restoran işine girmek istediğine, Avrupa'da arkadaşlarını ziyaret ederken karar vermiş.

Arifi'nin arkadaşlarının bazıları, Avrupa'da kendi restoranlarını işletiyormuş.

Onların işe başlarken aldıkları riskleri gören girişimci, Kabil'de kalıcı bir restoran kurabilmek için müşteri çekecek özel bir yöntem bulması gerektiğini düşünmüş.

Arifi, ''Başlangıçta parasal kazanç ya da kayıp aklımdan bile geçmiyordu, tek istediğim ülkeme yeni birşey getirmekti'' diyor.

Arifi restoranını açmaya karar verdiğinde, Afganistan'da zaten birçok lokanta vardı. Ancak bu lokantalar, Afgan, Hint, İran, Arap ve Batı mutfaklarından yemekler sunuyorlardı.

Ülkede neredeyse bir pizzacı bile yoktu. Pizza benzeri yiyecekler sunanlar ise evlere servis yapmıyordu.

Bu durumu fark eden Muhammed İsmail Arifi, böylece projesini diğerlerinden farklı kılacak özelliği de bulmuş oldu.

100 bin dolar sermaye ile işe başlayan Muhammed İsmail Arifi, Kabil'in merkezinde bir dükkan kiraladı.

'Everest Pizza'

 

Ve Everest Pizza 2001 yılında açıldı.

Restoranın çevresinde birçok uluslararası kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin büroları bulunuyor. İşte bu nedenle burada çalışan batılılar ve aileleri, Arifi'nin müşterilerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Ancak Muhammed İsmail Arifi, genç Afgan ailelerinin de, en az batılılar kadar pizzaya meraklı olduğunu söylüyor.

Girişimci, pizza yapmanın kendisini ilk başlarda oldukça zorladığını itiraf ediyor. Arifi, Afganistan'da pizza yapabilecek aşçı bulamayınca yurt dışından yardım getirmek zorunda kalmış.

Muhammed, ''Avrupa'dan aşçı getiremezdim, bu çok pahalıya gelirdi. Daha sonra İran'ı düşündüm. İran'dan aşçılar getirdim ve onlar Afgan aşçıları pizza pişirme konusunda eğittiler. İranlı aşçılar burada bir yıl kaldı, bu sürenin sonunda kendi eğitimli ekibime sahip oldum" diyor.

Şu anda Muhammed İsmail Arifi'nin restoranında 3 pizza ustası, 7 de garson ve yardımcı çalışıyor.

Bir diğer sorun da pizzaların içine koyulacak baharat ve sebzeleri bulmak...

'En iyi pizzayı biz yapıyoruz'

Ancak Arifi, bu konuda oldukça başarılı olduklarını düşünüyor ve ''Afganistan'daki en iyi pizzayı biz yapıyoruz'' diyor.

Hala kullandıkları peynirleri ve pizzaların evlere gönderildiği kutuları İran ve Dubai'den getirtiyorlar.

Arifi, evlere servis yapmaya başladıklarında, birçok sahte sipariş aldıklarını söylüyor. Birçok kez boş apartmanlara pizza götürüp zaman ve para kaybetmişler. Sonunda bu sorunu sadece kayıtlı müşterilerine hizmet vermeye başlayarak çözmüşler.

Restoranın açılışından 10 yıl sonra, bugün, Muhammed İsmail Arifi'nin evlere pizza hizmeti, giderek artan bir kâr getiriyor ve Arifi ülkesindeki durum düzelirse işini geliştirmeyi umuyor.