Kabe'deki çalışmaların büyük bir bölümünün Ramazan'a kadar tamamlanacağı müjdesi verildi.
Abone olKabe'nin çevresinde devam eden genişletme çalışmalarının bir bölümü Ramazan ayına kadar tamamlanacak, tavaf alanının üstü de şemsiyelerle kapatılacak.
Mescid-i Haram'da devam eden çevre genişletme çalışmaları çerçevesinde Kabe'nin üstünün de örtülmesi planlanıyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Mekke'de Kabe çevresi ve Arafat bölgesindeki genişletme çalışmalarını yerinde incelemesinin ardından Suudi Arabistan hükümeti, Türkiye'nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer'e genişletme çalışmalarıyla ilgili özel sergiyi gezdirdi ve ayrıntılı bilgi verdi. Yetkililer, çalışmalar çerçevesinde Kabe'nin üstünün de belirli bir bölüme kadar kapatılacağını bildirdi.
Kabe'nin içinde bulunduğu Mescid-i Haram ve Medine'de Mescid-i Nebevi'deki çalışmalardan sorumlu Suudi Arabistan Kutsal Mekanlar Genel Başkan Yardımcısı Dr. Muhammed Bin Nasır El-Hüzeyn ile İdari Geliştirmeler ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmed Muhammed El Mansuri, Başkonsolos Fikret Özer'e, genişletme ile ilgili atılan tüm adımları, teknik çalışmaları, Kabe'nin modern teknoloji ile nasıl yenilendiğine ilişkin bütün detayları anlattı.
-Ramazan'a kadar zemin ve birinci kat tamamlanacak-
Hüzeyn, Ramazan'a kadar Kabe kapısının karşısında yıkılan bölümün zemin ve birinci katının tamamlanacağını ve açılacağını, ziyaretçilerin Ramazan'da daha rahat bir şekilde yeni bölümde de ibadetlerini yerine getirebileceklerini ifade etti.
Hac dönemine kadar yeni bölümün inşaatının tamamlanacağını bildiren Hüzeyn, böylece diğer katlarla birlikte yeni bölümün tam kapasiteyle hizmet vereceğini kaydetti.
Hac döneminin ardından gelecek yıl Kabe'nin ikinci bölümünde yıkım başlayacak. Aynı şekilde 2014 yılının Ramazan ve Hac döneminde ikinci, 2015 yılında da üçüncü bölüm yıkılmış ve hac dönemine kadar hizmete açılmış olacak. Toplam 3 sene içinde tamamlanacak çalışmalar, Türk şirketi "Hasan Gürsoy İnşaat" tarafından yürütülüyor.
-Kabe'nin üstü kapanıyor-
Başkonsolos Fikret Özer'e sergide verilen bilgiler arasında, Kabe'nin üstünün bir bölümüne kadar kapatılmasına ilişkin plan dikkati çekti.
Medine'de Mescid-i Nebevi'ye dev modern şemsiyeleri yapan, sahibinin de sonradan Müslüman olduğu belirtilen bir Alman şirketinin, Kabe'nin üzerini yine aynı sistemle, çadırlarla belirli bir bölüme kadar kapatacağı öğrenildi. Kabe'nin tam üzerindeki bölümün açık kalacağı ve Kabe'nin üzerindeki bu şemsiyelerin, modern teknoloji sayesinde tamamen açılacağı kaydedildi. Bu uygulamayla güneşin en yakıcı olduğu öğle vakitlerinde çadırların kapatılması ve ortam sıcaklığının belirli bir seviyede tutulmasının hedeflendiği belirtildi.
Sergide hazırlanan sinevizyon gösterisinde de, modern teknoloji ile Kabe'nin üzerinin istenilen zamanda kapatılması ve açılmasına ilişkin görüntüler de sunuldu.
-Engellilere özel sistem-
Yürütülen faaliyetler çerçevesinde her sene dünyanın her yerinden 15 milyona yakın Müslümanın hac ve umre görevlerini yerine getirmek için geldiği kutsal mekanlarda engellilerin daha rahat bir şekilde ibadet edebilmelerinin yolu da açılıyor.
Kabe'nin genişletilmesiyle üst katlarda teleferik sistemiyle engelliler Kabe'yi tavaf edebilecekler. Ziyaretçilerden engelli veya yaşlı olanlar, düşük bir meblağ karşılığında elektrikli küçük araçları kiralayarak, Safa ve Merve tepeleri arasındaki mesafeyi kısa süre içinde ve kolayca katedebilecekler. Ayrıca engellilerin Kabe çevresine veya istenilen katlara açılan özel geçişler veya asansörleri kullanmaları da sağlanacak.
-Tavaf alanı 51 metre genişliyor-
Alınan bilgiye göre, Kabe çevresinde yürütülen çalışmalarla revakların bulunduğu bölgeler ve zemin katlar şu anki tavaf alanının son sınırından dışa doğru 51 metre genişleyecek. Mescid-i Haram'ın zemin katları, Kabe seviyesine eşit hale getirilecek ve zemin katlarda da tavaf yapılabilecek.
Genişletme sırasında zarar gören veya aşınan revak kubbeleri de yeniden kalıplarda döküldükten sonra Kabe etrafında tavaf alanı içerisinde yerlerini alacak. Başkonsolos Fikret Özer'in incelediği sergide yer alan maketlerde de revakların ve eski sütunların tekrar asli mekanlarında yerlerini aldıkları görülüyor.